Data publicării:

Medicii pleacă din România. “Nu vreau să mă întorc niciodată AICI!”

Autor: Anca Murgoci
WhatsApp

La un spital din la Absie, o comună în departamentul Deux-Sevres, din Franța, trei doctorițe din România își fac meseria cu fruntea sus și cu zâmbetul pe buze– lucru care pe meleagurile noastre le-a fost destul de greu.

Este vorba despre Jenica Copaciu, Georgeta Dinu și Adina Suhan – trei femei care se pot lăuda cu o poveste de viață de succes. Au câteva lucruri în comun – sunt românce și specialiști în medicina generală. Jenica Copaciu a venit în Absie după ce timp de 25 de ani a profesat la o instuție medicală din Oltenia. I-a luat locul unui renumit medic din Absie care a ieșit la pensie. Ulterior, pentru că și alți doi doctori s-au retras din activitate, Jenica Copaciu a contactat două colege din România – Georgeta Dinu și Adina Suhan care au venit degrabă în Franța.

Cele trei românce s-au obișnuit foarte repede cu mediul de lucru de peste hotare. Nu au deloc o muncă ușoară și asta pentru că au de făcut zeci de consultații zilnic, iar de timp liber nici nu poate fi vorba!

Cu toate acestea, Jenica Copaciu, Georgeta Dinu și Adina Suhan sunt fericite și se simt împlinite. Conform Lanouvellepublique.fr, acestea au părăsit o țară marcată de metode comuniste și dictatoriale, o Românie în care medicii nu au voie să prescrie derivați morfinici pentru pacienții în ultimul stadiu de viață. Sunt doar câteva dintre motivele pentru care doctorii aleg să își facă meseria departe de România. “În orice caz, eu nu mai vreau să mă întorc pe meleagurile natale pentru că voi fi prima care va suferi de neglijență și corupție – lucruri care au contat în decizia noastră de a părăsi România”, a spus Jenica Copaciu pentru sursa citată.

“Aici, în Franța, totul este diferit. Oamenii sunt mult mai respectuoși. La început era un amestec de reticiență și curiozitate, dar acum putem spune că ne simțim <<franțuzoaice>>”, a completat și Georgeta Dinu care este fericită că are șansa de a lucra într-un mediu mult mai plăcut decât cel din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel