Medicii s-au îngrozit când i-au văzut radiografia. Pacientul s-a prezentat la spital cu o tuse persistentă
Un pacient care avea o tuse persistentă a mers la spital, unde a descoperit în urma unei radiografii cu raze X, că avea un parazit intestinal.
După ce s-a prezentat la spital, medicul i-a făcut o radiografie cu raze X și a descoperit că în stomacul pacientului său există rămășițele unui parazit.
Această afecțiune, numită cisticercoză, apare atunci când larvele unei specii de tenia, care trăiește în mod normal în intestine, pătrund în țesuturi precum mușchiul sau creierul, potrivit Daily Mail. Acolo formează noduli duri ca niște chisturi care se pot simți ca niște bulgări sub piele. Deși sunt neplăcute, sunt în general inofensive - deoarece larvele nu supraviețuiesc, însă chisturile care rămân pot cauza probleme, dacă se dezvoltă în creier sau ochi.
Medicul din Botucatu a publicat radiografia pacientului pe Twitter:
El a spus: „Cisticercoza este dobândită prin ingestia de ouă de tenie. Spălați-vă bine alimentele înainte de a le consuma! Dacă nu aveți nicio afecțiune a creierului, măduvei spinării sau ochilor, nici măcar nu trebuie să vă tratați. Aceste leziuni sunt calcificate, astfel încât nu sunt cisticerci viabile (larve de tenie). Dacă nu provoacă niciun disconfort, viața continuă”, a precizat dr. Vitor Borin de Souza, medic la Spitalul das Clínicas din Botucatu.
El a confirmat, totuși, că pacientul aștepta o examinare RMN pentru a verifica localizarea oricăror chisturi în creier. Astfel de chisturi pot provoca, însă, moartea. Dacă durerile de cap și chiar convulsiile sunt frecvente, acești noduli pot duce, de asemenea, la confuzie, amețeli și o afecțiune numită hidrocefalie, un exces de lichid în creier, care - dacă nu este tratată la timp - poate fi fatală. În aceste cazuri este necesară o intervenție chirurgicală pentru a elimina chisturile.
Chisturile pot ajunge, de asemenea, la ochi, unde pot cauza vedere încețoșată sau tulburată și pot provoca o infecție. Chisturile în sine se pot dezvolta doar la luni sau ani după infecția inițială cu ouăle de tenie.
Tenia care poate provoca cisticercoză este o specie numită Taenia solium, cunoscută și sub denumirea de tenia de porc.
Ouăle din această specie sunt transmise între oameni prin fecale contaminate, cel mai frecvent prin surse de apă contaminate sau prin igiena inadecvată a mâinilor în timpul preparării alimentelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News