Medicii francezi care sunt împotriva eutanasiei cer o ”clauză de conștiință”
Comitetul Național Consultativ de Etică din Franța a dat undă verde președintelui Emmanuel Macron pentru a-și îndeplini una dintre promisiunile sale electorale: să reglementeze sfârșitul vieții.
Asociația Medicală François Arnault s-au declarat ”împotriva moartei dulce” și cer ca, în cazul în care se aprobă o astfel de legislație, să fie introdusă o ”clauză de conștiință”, asemănătoare cu cea existentă pentru întreruperea sarcinii, care să permită medicilor care nu sunt de acord să refuze să o practice.
Profesioniștii din domeniul sănătății solicită să aibă dreptul de a ”redirecționa pacientul către un medic care acceptă să aibă grijă de el.”
Macron a anunțat că va organiza o consultare a cetățenilor începând din octombrie pentru a afla părerea francezilor pe această temă până la sfârșitul lui 2023.
Eutanasia este actul de a pune capăt în mod deliberat vieții unei persoane pentru a-i curma suferința. Există două tipuri principale de eutanasie: activă și pasivă, potrivit Europa Today.
Eutanasia activă apare atunci când o persoană provoacă direct moartea alteia, de obicei printr-o injecție.
Eutanasia pasivă apare atunci când o persoană neagă în mod deliberat tratamentul sau provoacă moartea cuiva în mod indirect, de exemplu prin eliminarea suportului vital.
Dezbaterea despre eutanasie este foarte aprinsă. Unii cred că este o modalitate umană de a pune capăt suferinței unei persoane, în timp ce alții cred că este ”greșit din punct de vedere moral”.
Multe țări au legi care interzic eutanasia, dar unele au legalizat-o în circumstanțe specifice
Eutanasia activă este legală doar în patru state europene: cele trei țări Benelux (Olanda, Belgia și Luxemburg) și Spania. În Țările de Jos este posibilă și pentru sugari sau peste 12 ani, în timp ce în Belgia procedura este posibilă pentru orice vârstă dacă pacientul este bolnav în stadiu terminal și dacă există autorizație parentală.
În Spania și Luxemburg, doar adulții de peste 18 ani pot aplica pentru aceasta. Sinuciderea asistată, în care medicul are singura sarcină de a prescrie un medicament capabil să provoace moartea pacientului, pe care persoana îl folosește apoi personal, este legală în Benelux și Elveția, este tolerată în Suedia și a fost dezincriminată în Germania în 2020.
Eutanasia pasivă, adică întreruperile dispozitivelor de îngrijire și de susținere a vieții, este legală în Suedia și este tolerată în Germania, Finlanda și Austria, la cererea pacientului.
În alte țări, precum Danemarca, Norvegia, Ungaria și Republica Cehă, pacientul poate refuza tratamentul sau poate persista în tratament. În Italia, în ciuda faptului că este legal formal, este autorizat în unele cazuri prin hotărâri judecătorești, așa cum sa întâmplat în cazul Welby sau cel al Eluanei Englaro.
Citește și:
Cineastul Jean-Luc Godard a murit. A recurs la sinucidere asistată
Domnul Godard a recurs la asistenţa legală în Elveţia pentru moarte voluntară ca urmare a unor 'multiple patologii invalidante', potrivit termenilor raportului medical, a explicat Patrick Jeannere, confirmând o informaţie publicată de ziarul Libération.
Există mai multe forme de asistenţă pentru deces în Elveţia, printre care eutanasia pasivă şi asistenţa pentru sinucidere. Cea mai comună este asistenţa pentru sinucidere, o practică ce nu este reglementată într-o manieră specifică, dar este autorizată în anumite condiţii.
În principiu, persoana care, împinsă de un motiv egoist, oferă asistenţă pentru sinucidere unei alte persoane - procurându-i spre exemplu o substanţă mortală - este pasibilă de o pedeapsă privativă de libertate de cinci ani sau mai mult şi de o sancţiune pecuniară.
Cu toate acestea, organizaţii cum ar fi Exit furnizează asistenţă pentru sinucidere în cadrul legii atâta vreme cât niciun motiv egoist nu le poate fi reproşat.
Practica asistenţei pentru sinucidere este guvernată de coduri de deontologie medicală şi este susţinută de organizaţii, în principal Exit, care a acordat asistenţă pentru sinucidere unui număr de 1.400 de persoane în 2021. Sinuciderile asistate s-au înmulţit anual în ultimii ani în Elveţia, de la 187 de cazuri în 2003, la 965 în 2015, potrivit Oficiului federal pentru statistică. După o mică diminuare în 2016, numărul lor a început din nou să crească, scrie Agerpres.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News