Data publicării:

Medicii din Târgovişte avertizează asupra creșterii intoxicațiilor accidentale cu ciuperci

Autor: Dana Mihai
WhatsApp
Sursa - pixabay.com
Sursa - pixabay.com

Medicii de la Spitalul judeţean Târgovişte trag un semnal de alarmă cu privire la creşterea numărului de persoane care se prezintă la urgenţe cu intoxicaţii accidentale cu ciuperci, se arată într-un comunicat al spitalului, remis duminică Agerpres.

"În cursul zilelor de 6-7 octombrie s-au prezentat nu mai puţin de 15 cazuri cu intoxicaţie acută cu ciuperci otrăvitoare, în 8 octombrie s-au înregistrat 5 cazuri, în 9 octombrie 2 cazuri, iar în 11 octombrie 5 cazuri, incidenţa prezentărilor din această cauză fiind într-o continuă creştere în ultimele două săptămâni, simptomatologia fiind polimorfă, de la forme uşoare până la unele forme grave la care s-a impus spitalizare", se precizează în comunicatul Spitalului Judeţean Târgovişte.

Conform sursei citate, ciupercile necomestibile se pot confunda uşor cu cele comestibile, de aceea se impune o mare atenţie în culegerea lor, întrucât ciupercile necomestibile conţin toxine ce pot fi fatale organismului.

Medicii atrag atenţia că prin ingerarea ciupercilor otrăvitoare pot să apară tulburări digestive (vărsături, scaune diareice, deshidratare), tulburări cardiovasculare (bradicardie, hipotensiune arterială, colaps cardiovascular), neurologice (stare confuzională, delir, convulsii, comă) în unele cazuri putând surveni decesul.

"Toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oţet. De asemenea, îndepărtarea cuticulei nu diminuează toxicitatea. Efectele apărute în organism depind de caracteristicile toxinei, de cantitatea ingerată, de momentul recoltării (sunt ciuperci tinere care prezintă toxicitate mai mare decât cele bătrâne), modul de preparare termic, de particularităţile consumatorilor (afecţiuni somatice asociate, teren alergic). Se recomandă consumul de ciuperci achiziţionate din locuri avizate şi evitarea consumului de ciuperci crude", mai informează Spitalul Judeţean Târgovişte.

În cazul în care o persoană prezintă unul sau mai multe simptome (diaree, vărsături, greaţă, ameţeli, tulburări de vedere) se impune prezentarea de urgenţă la spital. Medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Târgovişte mai spun că simptomele apar în primele 12 ore de la consum, iar starea se poate altera rapid, cu consecinţe grave, tulburări digestive severe, cu deshidratare, afectarea ficatului, afectarea rinichilor, tulburări neurologice sau chiar deces. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel