Medicii din Slovacia au învins guvernul:40 la sută, spor de salariu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Studenti_Medicina_ULBS
Studenti_Medicina_ULBS

Guvernul din Slovacia  se pregătește să ridice starea de urgenţă din țară, după ce a ajuns la un acord cu medicii grevişti. Două mii din cei șapte mii de medici de spital și-au dat demisia în bloc, săptămâna trecută , ceea ce a paralizat sistemul sanitar. Trei sferturi dintre greviști au acceptat  să revină la muncă după ce guvernul a promis o majorare de salariu de 40%.Însă cei mai mulţi dintre ei nu au renunțat la protest, aşteptând finalizarea  noii înţelegeri.

Cehia a trimis în ajutor Slovaciei circa 30 de medici militari, în timp ce spitalele din Polonia şi Austria s-au pregătit să primească pacienții aflați în urgență.

Demisia în masă vine după ani de hemoragie a cadrelor medicale către ţările bogate. Membră a uniunii monetare din 2009, Slovacia încearcă să-şi aducă până în 2013 deficitul de 4,9% din PIB sub limita admisă în zona euro, de 3%. Reduceri similare în state membre ale UE, dar din afara zonei euro, precum Ungaria sau Slovacia, ar putea provoca de asemenea o criză medicală ca cea din Slovacia. Istvan Eger, şeful Camerei Medicilor din Ungaria, a spus că o situaţie similară ar putea apărea în curând şi în ţara sa şi le-a cerut medicilor să nu se ducă la muncă în Slovacia, din solidaritate cu colegii grevişti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel