Medicii caută soluții pentru cei peste două mii de pacienți români de pe listele de așteptare pentru transplant
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Donarea de organe este o problemă în toată lumea, reflectată în listele lungi de aşteptare, care la nivelul Europei cuprind aproximativ 67 de mii de persoane cu vârste între 25 şi 60 de ani. Aproximativ 52 de mii de pecienți sunt în aşteptare pentru un transplant de rinichi, șapte mii pentru transplant hepatic şi 3.600 pentru inimă, au reliefat personalitățile medicale prezente la  Simpozionul Danubian de Transplant, care este organizat de compania românească Tarus Media și care se desfăşoară în acest sfârşit de săptămână la Viena.

Simpozionul de la Viena este singura manifestare ştiinţifică medicală românească de această anvergură organizată în străinătate, ajunsă deja la ediţia a VII-a.

În România, pe listele de aşteptare se află peste 2.000 de pacienţi pentru rinichi, peste 300 pentru ficat, 60-70 pentru inimă şi aproximativ 20-30 pentru plămâni şi inimă, transplant care nu se face însă la noi în țară. Pe de altă parte, în România în 2010 s-au înregistrat un număr mare de transplanturi, existând un număr de 50 de spitale în ţară, municipale şi judeţene care s-ar putea implica în activitatea de transplant dar, efectiv, lucrează numai 4-5 secţii de anestezie terapie intensivă din cele 11 spitale implicate.

Prf. dr. Mihai Lucan: Transplantul se zbate între magnific și derizoriu

[caption id="attachment_26398" align="alignleft" width="150" caption="Prof. dr. Mihai Lucan"][/caption]

Prof. dr. Mihai Lucan de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca, unul dintre organizatorii simpozionului, a reliefat importanţa acestei întâlniri având ca obiectiv diseminarea ideii de transplant şi necesitatea colaborării în acest domeniu."Transplantul de organe care se zbate între magnific şi derizoriu şi care salvează zeci de oameni de la moarte s-a dezvoltat şi în România", a reliefat prof. Mihai Lucan, adăugând că simpozionul organizat anual de Institutul de la Cluj şi Tarus Media îşi propune să găsească căi pentru a promova în ţara noastră şi nu numai activitatea de transplant. Efortul de a creşte rata de donare de la donator aflat în moarte cerebrală nu a fost eficient, rata acestui tip de donare crescând de la 3,5% la doar 4%, a opinat prof. dr. Lucan, pledând pentru dezvoltarea culturii donării de organe. El consideră că nu toate spitalele regionale trebuie să devină centre de transplant, ci numai spitalele cu peste 150 de paturi, care dispun de toate sistemele integrate.

Prof. dr. Irinel Popescu: Austriecii vin să opereze în România

[caption id="attachment_26397" align="alignleft" width="150" caption="Prof. dr. Irinel Popescu"][/caption]

Prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Romtransplant, a accentuat că este dovedit că transplantul ca metodă terapeutică salvează vieţi. "Autosuficienţa - asigurarea necesităţilor de organe este foarte importantă, asta înseamnă să rezolvi pe plan naţional problemele", a arătat prof. Irinel Popescu. Acesta a făcut referire şi la interesul industriei în domeniu, în asigurarea tratamentului imunosupresiv. "Tratamentul imunosupresor nu mai seamănă cu cel de acum câţiva ani, se ia o dată pe zi, ceea ce asigură complianţă la tratament, cu efecte toxice mult mai mici. De imunosupresie depinde succesul metodei", a spus prof. Irinel Popescu. El s-a referit şi la colaborarea dintre specialiştii români şi cei austrieci, aceştia din urmă venind să opereze în România.

Valentin Tarus, fondatorul Tarus Media, care locuieşte de mai mulţi ani în Austria, organizatorul celei de-a 7-a ediţii a Danubian Transplant Symposium, a spus că este important pentru fiecare să facă ceva pentru oameni care să rămână, să se implice în proiectele în care crede.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel