Medici din Italia vor armata în spitale pentru a-i proteja. ”Vrem toleranță zero”
Află în articol mai multe despre solicitarea armatei în spitalele din Italia.
Guvernul din Italia s-a confruntat marți cu apeluri din partea lucrătorilor din domeniul sănătății de a trimite armata pentru a proteja spitalele publice, după o serie de atacuri împotriva medicilor și asistentelor care spun că sunt nu numai suprasolicitați și prost plătiți, ci și fizic în pericol.
Săptămâna trecută, în orașul Foggia din sudul țării, o echipă de medici și asistente a declarat că a fost nevoită să se baricadeze într-o cameră pentru a fugi de rudele și prietenii furioși ai unei tinere care a murit în timpul unei intervenții chirurgicale.
Familia acesteia a declarat că a dat vina pe personalul spitalului pentru moartea ei, potrivit presei italiene. Un oficial al spitalului a declarat că sistemul judiciar și clinica investighează decesul.
Imagini cu o parte din personalul spitalului împingând o canapea și o comodă pentru a securiza ușa au circulat pe scară largă pe rețelele sociale.
Mai multe agresiuni în spital
Două agresiuni au avut loc între timp în același spital, cu un pacient în vârstă de 18 ani care a atacat trei asistente medicale din camera de urgență duminică târziu și fiul unui pacient care a lovit două asistente medicale și un agent de securitate luni, au declarat poliția și personalul.
„Vrem toleranță zero în spitale ... Vrem ca armata să informeze atât cetățenii, cât și medicii că sunt protejați”, a declarat Barbara Mangiacavalli, șefa federației naționale a asistentelor medicale, citată de cotidianul Il Messaggero, conform Reuters.
Filippo Anelli, președintele federației naționale a medicilor din Italia, s-a alăturat apelului pentru protecția armatei și i-a cerut prim-ministrului Giorgia Meloni să apeleze la fondurile UE post-Covid pentru a îmbunătăți securitatea spitalelor.
Sindicatele medicilor din spitale intenționează să protesteze împotriva atacurilor din Foggia pe 16 septembrie. Potrivit Ministerului Sănătății al Italiei, anul trecut au avut loc peste 16000 de atacuri asupra lucrătorilor din domeniul sănătății.
Poziția ministrului Sănătății
Ministrul Sănătății al Italiei, Orazio Schillaci, a calificat recenta serie de incidente drept „rușinoase”, în timp ce adjunctul său, Marcello Gemmato, a declarat că astfel de infracțiuni nu vor rămâne nepedepsite.
Un senator din partidul Frații Italiei al prim-ministrului Giorgia Meloni, Ignazio Zullo, a propus o lege care să excludă de la tratament spitalicesc gratuit persoanele care agresează personalul medical pentru o perioadă de trei ani, obținând sprijinul unor asociații de medici.
La fel ca alte țări europene, Italia se confruntă cu o criză a serviciului național de sănătate, cu un deficit de personal exacerbat de condițiile de muncă stresante, salariile mici și constrângerile privind cheltuielile publice.
„Violența este una dintre principalele cauze care îi determină pe oameni să decidă să părăsească profesia de medic și de asistent”, a declarat Delia Epifani, șefa sindicatului medicilor italieni SMI din Puglia, regiunea care include orașul Foggia, transmite agenția de presă Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News