Urmărește emisiunea live
Medicamentele de slăbit precum Ozempic pot ajuta la reducerea comportamentelor care provoacă dependență
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Medicamentele de slăbit precum Ozempic pot ajuta la reducerea comportamentelor care provoacă dependență, dar producătorii de medicamente nu fac studii pentru a afla cauzele din spate. În schimb, oameni de știință din cadrul mai multor universități, iau acest efect secundar în serios.  

Cheri Ferguson și-a dat la schimb vape-ul pentru un Ozempic. Cu șapte săptămâni în urmă, „M-am gândit: Voi face ceva cu greutatea mea și las vape-ul acasă'”, a spus Ferguson.

Nu l-am mai luat înapoi de atunci, spune ea. Ferguson este una dintre multele persoane care iau Ozempic și medicamente similare pentru pierderea în greutate, care spun că au observat, de asemenea, un efect asupra interesului lor față de comportamentele care creează dependență, cum ar fi fumatul și alcoolul.

Fumătoare în cea mai mare parte a vieții ei, Ferguson a început să ia Ozempic in urma cu 11 săptămâni, pentru a încerca sa slăbeasca aproximativ 50 de kilograme pe care le câștigase in timpul pandemiei de Covid-19, care au făcut-o prediabetică.

Trecuse de la țigări la vaping vara trecută, în speranța că va renunța, dar a descoperit că vaporii îi crează și mai multă dependență. Asta s-a schimbat, a spus ea, odată ce a început administrarea de Ozempic.

„Este ca și cum cineva tocmai a venit și a aprins lumina și poți vedea camera așa cum este”, a spus Ferguson. „Și toate aceste vape-uri și țigări pe care le-ai avut, de-a lungul anilor, nu mai arată atractive. Este foarte, foarte ciudat. Foarte ciudat."

Ferguson a spus că bea mai puțin alcool, tot de când a luat Ozempic. Deși pe vremuri s-ar fi bucurat de mai multe băuturi, într-un pub, în timp ce se uita la un meci de fotbal, în Buckinghamshire, Marea Britanie, acum se mulțumește doar cu una.

Unii medici spun că, atunci când vine vorba de comportamente care creează dependență, un efect asupra consumului de alcool este cel mai frecvent lucru pe care îl aud de la persoanele care iau Ozempic sau medicamente similare.

„Am avut un număr de pacienți care descriu asta și întreabă despre asta pentru că sunt curioși”, a spus Jena Shaw Tronieri, profesor asistent de psihiatrie și director de servicii clinice la Centrul pentru Tulburări de Greutate și Alimentație din cadrul Școlii de Medicină Perelman a Universității din Pennsylvania.

Tronieri derulează un studiu clinic cu semaglutida (denumirea generică pentru Ozempic – care este aprobat pentru diabet – și Wegovy – aprobat pentru pierderea în greutate) pentru a înțelege mai bine efectele pe termen lung asupra apetitului. În multe studii de modificare a stilului de viață pe care le-a condus, participanții nu au raportat niciodată acest tip de sentiment despre alcool.

Dar cu semaglutida, „oamenii spun: „Știi ce, pur și simplu nu mă mai interesează asta”. Nu am chef să beau”, a spus ea.

Și când întreabă dacă ar putea fi de la medicamente, ea le spune că nu există dovezi care să spună acest lucru cu certitudine, „dar există anumite motive să credem că acesta ar putea fi unul dintre efecte”.

Dr. Lorenzo Leggio studiază această problemă la National Institutes of Health. El și o echipă de cercetători tocmai au publicat un studiu care arată că semaglutida reduce consumul de alcool la rozătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel