Medicamente minune în cazul cancerului de piele ar putea prelungi viaţa bolnavilor. Cea mai mare descoperire din ultimii 30 de ani
Două medicamente „minune“ ce au crescut semnificativ speranţa de supravieţuire în caz de melanom avansat, cea mai periculoasă şi agresivă formă de cancer de piele, au fost lansate luni. Cercetătorii spun că este cea mai mare descoperire din ultimii 30 de ani.
Medicamentele se numesc ipilimumab și vemurafenib. Rezultatele testelor clinice derulate pe un grup de 502 pacienți bolnavi de cancer de piele, arată că șansele celor tratați cu cele două medicamente, de a avea o viață mai lungă, au crescut cu 47%. Rezultatele sunt comparate cu cele ale tratamentului clasic prin chimioterapie.
În Statele Unite au existat 68.000 de cazuri de melanom, în 2010, dintre care 8.700 de oameni au murit. Mai mult de 11,700 de Britanici sunt diagnosticați cu această boală, iar 2000 dintre aceștia mor.
Potrivit cercetatorilor rata pacientilor care se afla in viata dupa trei ani de la diagnostic este dubla in cazul tratamentului cu ipilimumab si vemurafenib, comparat cu pacientii care beneficiaza de tratamente clasice.
Melanomul, care pare a fi provocat de expunerea prelungită la soare, poate fi tratat dacă este diagnosticat în fazele incipiente. În cazul metastazei însă, când cancerul s-a extins în corp, singurul tratament disponibil rămâne chimioterapia, șansele de supraviețuire fiind foarte reduse.
James Larkin, doctor oncolog, care a participat la teste s-a arătat extrem de încântat asupra efectelor celor două medicamente.
”Din anii 70, tratamentele nu au mai evoluat. Chimioterapia îți poate prelungii viața cu maxim șase săptămâni. Rezultatele acestor teste reprezintă un punct de cotitură în domeniu, care va schimba viața bolnavilor din toată lumea.”
Ipilimumab, produs de Bristol-Myers Squibb, ar putea ieși pe piața din Mare Britania, luna viitoare. Compania Roche, care fabrică vemurafenib, sperî să obțină aprobările necesară în acest an sau la începutul anului 2012.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News