Medicamente mai ieftine. Florian Bodog, lămuriri
Data publicării:
Autor: Diana Popescu
WhatsApp
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, vineri, că a primit asigurări de la reprezentanţii industriei farma, ai distribuitorilor şi importatorilor, că reducerea cu 35% a preţului pentru medicamentele inovative care îşi pierd patentul nu va duce la dispariţia de pe piaţă a unor produse.

'Ordinul cu privire la metodologia de calcul a preţurilor va fi publicat diseară în Monitorul Oficial, odată cu hotărârea de abrogare a Hotărârii de Guvern nr. 800 - care practic este abrogată, ea nu mai produce efecte. Acest ordin aduce ieftinirea preţului la medicamente pentru medicamentele inovative care îşi pierd patentul, din momentul pierderii patentului. Iar pentru medicamentele inovative care până la data apariţiei ordinului nu au suferit o eroziune de minim 35%, pe bază de declaraţie pe proprie răspundere, firmele deţinătoare de APP - autorizaţie de punere pe piaţă - vor solicita modificarea preţului', a explicat ministrul, vineri.

La finalul unei dezbateri publice organizate de minister privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, Bodog a precizat că aplicarea unei astfel de măsuri va duce la o ieftinire a produselor.

'Asta înseamnă că pacientul va scoate mai puţini bani din buzunar în momentul în care va achiziţiona un astfel de medicament - acesta este un aspect -, iar celălalt aspect, pentru care am avut discuţii la nivelul Guvernului, la nivel mediat de prim-ministru cu toată industria farma, cu distribuitorii şi cu importatorii, am fost asiguraţi că aplicând astfel măsura nu se vor produce distorsiuni şi nu vor dispărea medicamente de pe piaţă, în aşa fel încât pacienţii - pentru că aceasta a fost şi ţinta noastră ca minister - să aibă acces la toate tratamentele inovative', a spus el.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel