Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Medicament pentru diabet, utilizat de românii sănătoși pentru slăbit. Medic: E eficient, e bun, dar să ne intre bine în cap...

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Nataliya Vaitkevich, pexels
Fotografie de la Nataliya Vaitkevich, pexels

Românii au început să folosească un medicament pentru diabet cu scopul de a scăpa de kilogramele în plus. Un diabetolog trage un semnal de alarmă şi spune că obezitatea nu e cauzată de lipsa acestui medicament, ci de mâncatul în exces. 

Alegeri prezidentiale 2024

"Este extrem de interesant că un popor în care jumătate a respins făcutul de vaccin împotriva COVID-ului se bate la porţile farmaciei, cu sau fără reţetă, să îşi ia injecţia pentru slăbit", a remarcat jurnalistul Victor Ciutacu la România TV. 

Diabetolog: E absolut aiurea. Nimeni nu s-a îngrăşat pentru că nu a luat medicamentul

"Medicamentul are binecuvântare pentru obezitate şi te face să respecţi mai uşor ceea ce ar fi trebuit să respecţi dintotdeauna. El încetineşte golirea stomacului şi îţi dă mai multă vreme senzaţia de saţietate. Cam asta face. Întrebarea mea este: de ce să îmi încetinească golirea stomacului, când pot foarte simplu să nu mănânc? Că nimeni nu mă obligă să mănânc, aşa cum nimeni nu mă obligă să beau, să fumez, să iau droguri. Nu e obligatoriu. 

Este un medicament pentru diabet. Că merge şi pentru obezitate este adevărat, dar nimeni nu s-a îngrăşat pentru că nu a luat medicamente. Este un fenomen social, avem o epidemie de obezitate, pentru că suntem leneşi, vrem să obţinem o grămadă de lucruri cu foarte puţin efort. Nu se poate. Orice durduliu s-a îngrăşat pentru că o bucată de vreme a mâncat mai mult decât a alergat. Acum trebuie să alerge mai mult decât mănâncă sau să mănânce mai puţin decât aleargă. 

E eficient medicamentul, e bun, dar este absolut aiurea. Nimeni nu s-a îngrăşat pentru că nu a luat medicamentul acesta. Trebuie să ne intre în cap, şi e chestie de educaţie, că mâncarea e un mod de a supravieţui. Medicamentul e bun, dar este un moft", a declarat dr. Doru Negru, diabetolog. 

Molecula care te poate scăpa de obezitate - Studiu

Persoanele care suferă de obezitate și își doresc să scadă în greutate au câteva variante prin care să poată reduce din masa corporală, scrie Ziarul de Iași.

1.  Schimbarea alimentației, prin reducerea alimentelor procesate și adoptarea unei diete bogate în fructe și legume

2. Creșterea activității fizice

3. Tratament medicamentos pentru pierderea în greutate

4. Intervenția chirurgicală bariatrică, cum ar fi banda gastrică sau bypass-ul gastric

5. Tratamente hormonale.

Toate acestea pot fi de ajutor, însă pentru mulți acest proces poate fi greu de urmat, dar mai ales de menținut, în cazul în care se reușește scăderea în greutate.

O veste bună pentru cei care vor să slăbească

Oamenii de știință de la Universitatea din Bonn (Germania) au o veste bună pentru cei are vor să slăbească, dar care nu pot. Aceștia au identificat o moleculă care poate ajuta la arderea grăsimilor - celula adipoasă brună, notează Medical News Today (MNT). Rezultatul studiului a fost publicat, la începutul acestei luni, în revista Nature, și ar putea indica un nou tratament pentru obezitate.

Oamenii, precum și majoritatea celorlalte mamifere, au două tipuri de celule adipoase sau țesut adipos. Celulele adipoase albe stochează energie; celulele adipoase brune ard această energie pentru a produce căldură. Cu toate acestea, cu excepția cazului în care mediul înconjurător este rece - ceea ce, în cazul încălzirii centrale, rareori este cazul pentru majoritatea oamenilor - aceste celule adipoase brune nu sunt necesare.

Oamenii moderni au o dietă mai bogată în energie și se deplasează mai puțin decât strămoșii noștri, ceea ce înseamnă că nu ne folosim cu adevărat celulele adipoase brune și acumulăm celule adipoase albe, ceea ce duce la creșterea în greutate. Celulele de grăsime brune, care mențin căldura nou-născuților, încetează treptat să mai funcționeze și mor.

"Se știe de mult timp că celulele adipoase brune sunt pline de mitocondrii, care sunt o sursă de energie și căldură. Celulele de grăsime brună sunt cele mai abundente la sugari și scad odată cu vârsta.", a explicat dr. Mir Ali, chirurg bariatric, pentru MNT.

Numărul persoanelor care suferă de obezitate severă în întreaga lume continuă să crească. De aceea, oamenii de știință, precum autorul studiului, Dr. Alexander Pfeifer, de la Institutul de Farmacologie și Toxicologie de la Universitatea din Bonn, ”caută substanțe care să stimuleze grăsimea brună și astfel să crească arderea grăsimilor”.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel