Medic de familie, „pont” dacă mergi să ceri rețetă pentru iodura de potasiu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Uniunea Europeană trimite peste 5 milioane de pastile antiradiații către Ucraina
Uniunea Europeană trimite peste 5 milioane de pastile antiradiații către Ucraina
Valy Volcinschi, medic de familie, a transmis un mesaj despre iodura de potasiu care se ia doar în caz de incident nuclear. 

„Pentru că după intervenția domnului ministru Rafila de ieri a fost un tsunami, vreau să precizez următoarele:

-pastilele de iodură de potasiu se administrează doar persoanelor sub 40 de ani, pe baza rețetei eliberate de medicul de familie.

- doză este unică, nou-născuți 1/4 de pastilă, 1 lună -3 ani 1/2 pastilă, 3-12 ani 1 pastilă, peste 12 ani 2 pastile odată.

- pe baza rețetei pastilele se iau GRATUIT de la farmaciile desemnate ( sunt anunțuri pe ușa lor).

- pastilele se țin în casă și se înghit DOAR în cazul unei explozii nucleare, în maxim 6 ore după, eveniment care va fi semnalat prin mass-media și Ro-alert. Altfel, NU SE IAU, pot face rău.

Le procurați și le puneți bine, departe de copii și să nu uitați unde le-ați depozitat. Dacă plecați în vacanță trebuie să le luați cu dvs. in trusa de urgență.

-nu vă buluciți toți odată la cabinete, nu există timp pentru atâtea rețete și sunt (multe) alte consultații. Bine ar fi ca atunci când mergeți la medicul de familie pentru orice altă problemă să luați și rețetele de iodură de potasiu. Calm, pastilele sunt mai de mult în farmacii, dar oamenii au uitat de ele. Domnul ministru a vrut să ne reamintească tuturor de faptul că e bine să le avem aproape. Să nu fie nevoie să le luăm!”, a fost mesajul medicului de familie.

VEZI ȘI:  Pentru o corectă informare a populației, Ministerul Sănătății revine cu următoarele precizări:

1. Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor

2. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se pe site-ul Ministerului Sănătății.

VEZI ȘI: Medicamentul se va administra numai la momentul anunțului oficial al autorităților!

Medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate este utilizat în scopul de a realiza blocarea eficace a absorbției radioactive, prin urmare iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiații. Informații referitoare la iodura de potasiu 65 mg comprimate sunt disponibile în prospectul medicamentului. Doza de administrare diferă în funcție de vârstă, prin urmare doza prescrisă de medic este adaptată vârstei dumneavoastră. Luați medicamentul în doza prescrisă de medic și numai la momentul anunțului oficial al autorităților!

CUM SE PĂSTREAZĂ IODURA DE POTASIU

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor. Nu utilizați iodura de potasiu după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel