Data actualizării:
Data publicării:

Mediatorii îndeamnă Israelul și Hamas să accepte propunerea "finală" privind încetarea focului, în timp ce amenințarea unui atac iranian rămâne valabilă

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik
SUA, Qatar și Egipt au îndemnat Israelul și Hamas să accepte propunerea "finală" de încetare a focului.

Mediatorii din cadrul discuțiilor privind încetarea focului și luarea de ostatici dintre Israel și Hamas fac un nou efort pentru a aduce părțile beligerante la masa negocierilor.  Totul se desfășoară în timp ce temerile privind un atac iranian iminent asupra Israelului amenință să escaladeze conflictul într-un război regional mai amplu.

Liderii Statelor Unite, Qatarului și Egiptului au declarat joi că ar putea prezenta săptămâna viitoare ceea ce au numit o "propunere finală de legătură", cerând Israelului și Hamas să încheie un acord de încetare a focului în Gaza.

Cele trei țări au condus eforturile de mediere pentru a se ajunge la un acord, iar oficialii americani au susținut că se apropiau de un rezultat înainte ca liderul politic al Hamas, un negociator principal al acordului, să fie ucis săptămâna trecută în Iran într-o explozie despre care se crede că a fost orchestrată de Israel. Israelul nu a confirmat sau negat acțiunea.

Joi seara, mediatorii au intensificat presiunea asupra Israelului și Hamas pentru a relua discuțiile fie la Cairo, fie la Doha săptămâna viitoare. O sursă familiară discuțiilor a declarat pentru CNN că o întâlnire este planificată pentru 15 august și este de așteptat să aibă loc, dar Hamas trebuie să-și confirme prezența.

"Nu mai este timp de pierdut și nici scuze din partea vreunei părți pentru întârzieri suplimentare"

"Noi trei și echipele noastre am lucrat neîncetat timp de mai multe luni pentru a crea un acord-cadru care este acum pe masă, rămânând doar detaliile implementării de încheiat", au spus cei trei șefi de stat în declarație.

"Nu mai este timp de pierdut și nici scuze din partea vreunei părți pentru întârzieri suplimentare", au adăugat ei. "Este timpul să eliberăm ostaticii, să încetăm focul și să punem în aplicare acest acord", au continuat liderii prezenți.

Declarația comună vine în timp ce regiunea se pregătește pentru potențiale lovituri împotriva Israelului atât din partea Iranului, cât și a Hezbollah – precum și a altor grupuri proxy iraniene – după uciderea comandantului militar Hezbollah Fu'ad Shukr și a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la sfârșitul lunii trecute.

"Această situație este extrem de periculoasă", a declarat miercuri ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, pentru CNN. "Amenințarea ca regiunea să fie târâtă într-un război regional este reală", a completat el.

Timp de luni de zile, Hamas și Israelul au făcut schimb de propuneri și contrapropuneri, cu ajutorul celor trei mediatori. Joi, cei trei mediatori au susținut că sunt "pregătiți să prezinte o propunere finală care să rezolve problemele rămase de implementare".

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a confirmat că Israelul va trimite o delegație la discuții.

"În urma propunerii Statelor Unite și a mediatorilor, Israelul va trimite pe 15 august delegația de negociere într-un loc care urmează să fie stabilit pentru a rezuma detaliile implementării acordului-cadru", potrivit unui comunicat al biroului lui Netanyahu.

CNN a contactat oficialii Hamas pentru comentarii.

Yahya Sinwar, un înalt oficial Hamas și una dintre cele mai căutate persoane din Israel, a fost numit noul lider politic al organizației, succedându-i lui Ismail Haniyeh. Sinwar, care se ascunde într-un tunel sub Gaza, este greu accesibil și este considerat un actor rigid în poziția sa față de Israel.

Avertizări pentru Israel și Iran

Washingtonul a avertizat atât Israelul, cât și Iranul, împotriva escaladării violenței după 10 luni de război în Gaza, în apeluri directe cu Israelul și comunicări indirecte prin intermediul aliaților către Teheran.

"Riscul unei escaladări majore dacă vor face un atac semnificativ de represalii împotriva Israelului este extrem de mare", a declarat un oficial american după ce Iranul a fost informat.

Escaladarea ar însemna "un risc serios de consecințe pentru economia Iranului și stabilitatea guvernului său nou ales dacă merge pe această cale", a adăugat oficialul.

Avertismentele nu sunt menite să sugereze că SUA ar efectua propriile lovituri militare împotriva Iranului, a spus oficialul.

Administrația Biden se pregătește să ajute la apărarea Israelului, așa cum a făcut-o la jumătatea lunii aprilie, în timpul unui atac iranian fără precedent cu peste 300 de drone și rachete. Acest atac a fost precedat de un presupus bombardament israelian asupra unei facilități diplomatice iraniene din Damasc.

Wall Street Journal a raportat anterior avertismentul Iranului.

Cu doar câteva zile înainte de uciderea lui Haniyeh, mediatorii s-au întâlnit cu șeful serviciilor secrete israeliene, directorul Mossad, David Barnea, la Roma, pentru a primi cea mai recentă propunere a Israelului. Barnea a plecat după doar câteva ore în urma unei lovituri atribuite Hezbollah în Înălțimile Golan ocupate de Israel, care a ucis zeci de oameni.

Dacă o întâlnire va avea loc săptămâna viitoare, aceasta ar fi prima mișcare a discuțiilor după asasinarea lui Haniyeh și ar reînvia speranțele că se poate ajunge la un acord.

Forumul pentru ostatici și familii dispărute își exprimă "cea mai profundă recunoștință" față de SUA, Qatar și Egipt pentru declarația lor.

"Un acord este singura cale de a aduce toți ostaticii acasă", a declarat HMFF într-o declarație joi. "Timpul se scurge. Ostaticii nu mai au nimic de rezervă. Un acord trebuie semnat acum", a continuat HMFF, conform CNN.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel