Mecanismul European de Stabilitate, în valoare de peste 400 de miliarde de euro, ar putea finanța apărarea UE
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Află mai multe despre Mecanismul European de Stabilitate.

Personaje puternice din cadrul blocului fac presiuni pentru ca Mecanismul European de Stabilitate (MES), în valoare de 422 de miliarde de euro, să depășească rolul său inițial de salvare a economiilor înecate, potrivit a cinci persoane care au cunoștință de aceste discuții, citate de POLITICO.

Acesta ar putea prelua în schimb sarcina de a distribui împrumuturi ieftine pentru a cumpăra arme, a declarat una dintre acestea.

Pe măsură ce guvernele văd din ce în ce mai mult necesitatea de a pune continentul pe picior de război, planul ar oferi o cale de ieșire pentru factorii de decizie politică din Europa care încearcă cu disperare să găsească bani.

Alte opțiuni ar putea face ca MES să răspundă la agresiunea Rusiei pe o scară mai largă, au declarat patru dintre aceste persoane, cum ar fi să ajute la plata reconstrucției Ucrainei sau să ofere împrumuturi ieftine unor țări precum statele baltice, care ar putea să își vadă costurile de împrumut crescând.

Datoriile în creștere în cele mai puternice capitale ale blocului, politica internă dezordonată și regulile stricte de cheltuieli aplicate de Comisia Europeană limitează capacitatea blocului de a găsi bani suplimentari.

Ideea fondului de salvare se află încă într-un stadiu incipient. Ar putea fi mai acceptabilă pentru guverne decât alte sugestii de finanțare a apărării, care nu au fost încă lansate, printre care se numără găsirea de bani în bugetul actual al UE, utilizarea activelor rusești imobilizate de la începutul războiului sau emiterea colectivă de datorii comune.

Franța și statele baltice vor fi probabil în prima linie în susținerea acestei idei, spun oficialii. Alte capitale insistă în prezent ca acesta să rămână un fond de asigurare pentru țările care se confruntă cu o criză. În opinia lor, acesta nu ar trebui să se adapteze la prioritățile în schimbare ale UE.

Cei 20 de miniștri de Finanțe din zona euro ar trebui să fie de acord cu orice schimbare.

Intervenția lui Macron

Este un secret de taină faptul că UE analizează modalități de reconfigurare a MES. Deși a distribuit împrumuturi în valoare de aproape 300 de miliarde de euro pentru economiile șubrede ale Greciei, Irlandei, Portugaliei și Ciprului, precum și pentru a ajuta băncile spaniole, acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproximativ un deceniu și de atunci nu a mai făcut mare lucru.

Având în vedere că blocul monetar este mult mai stabil în prezent, a devenit un fel de elefant alb. Un fond de salvare fără nimic de salvat.

Totuși, ideile de a-i conferi un nou rol au eșuat până acum. Anul trecut, Italia a respins prin veto o reformă care i-ar fi permis să salveze și băncile, iar transformarea sa într-un fond de apărare are susținători puternici.

În timpul discursului său de referință privind UE din aprilie, președintele francez Emmanuel Macron a sugerat că MES ar putea finanța cheltuieli într-o serie de domenii - fără a preciza apărarea.

Fostul prim-ministru italian Enrico Letta a sugerat, într-un raport influent adresat liderilor UE luna trecută, că fondul ar putea acorda împrumuturi în valoare de până la 2% din PIB-ul unei țări pentru a plăti pentru apărare și securitate.

Șeful fondului, fostul ministru luxemburghez de Finanțe, Pierre Gramegnal, a lansat, de asemenea, această idee. El a sugerat în februarie că fondul ar trebui să ajute țările care suportă cea mai mare parte a agresiunii Rusiei.

„Dacă țările au dificultăți financiare sau sunt pe cale să piardă accesul la piețele financiare din cauza războiului din Ucraina, ei bine, trebuie să analizăm... cum putem face acest lucru”, a declarat el la o conferință.

Depozit plătit în comun

Spre deosebire de bugetul obișnuit al UE, fondul de salvare nu este o simplă sumă de bani. Împrumuturile pe care acesta le acordă sunt finanțate prin emiterea de obligațiuni garantate de un depozit plătit în comun de membrii zonei euro.

Oficialii notează că veto-ul Italiei asupra reformei MES pune în așteptare orice discuție ulterioară privind noua sa funcție.

MES este nepopular la Roma, deoarece împrumuturile sale au fost acordate cu condiția unor măsuri de austeritate nepopulare în timpul crizei datoriilor suverane.

Reformarea MES ca instrument de apărare ar putea oferi o cale de ieșire pentru premierul italian de dreapta Giorgia Meloni, potrivit unui oficial guvernamental.

Meloni a declarat în ianuarie că veto-ul Italiei ar putea „deveni o oportunitate de a transforma acest instrument în ceva mai eficient”.

Șeful MES, Gramegna, va prezenta un raport privind fondul și se așteaptă ca luna viitoare să discute cu cei 20 de miniștri de Finanțe din zona euro despre calea de urmat. De asemenea, Comisia Europeană intenționează să prezinte o listă de propuneri privind apărarea înainte de un summit al liderilor, tot în iunie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel