Sarcină de la Bruxelles. Raportul MCV trimite procurorii după medici și profesori
Raportul Mecanismului de Verificare și Cooperare (MCV) a trasat și domeniile cheie în care România are de luat măsuri. Una dintre precizările prevăzute pentru a lupta împotriva corupției, se referă la medici și la profesori.
În raportul MCV sunt trasate principalele puncte pe care urmează să le atingă România. Printre acestea se numără: independența și reforma sistemului judiciar, integritatea și lupta împotriva corupției.
În ceea ce privește ultimul domeniu trasat, lupta împotriva corupției, Comisia Europeană a subliniat că România trebuie:
- să se asigure că legislația în domeniul corupției se aplică în mod egal tuturor și în condiții egale;
- să sporească uniformitatea și efectul disuasiv al pedepselor aplicate în cazurile de corupție în toate instanțele de pe teritoriul României și să intensifice eforturile de urmărire penală a cazurilor de corupție la scară mică;
- să dezvolte Strategia Națională Anticorupție prin introducerea unor criterii de referință și a unor obligații mai coerente pentru administrația publică și prin punerea rezultatelor la dispoziția publicului.
Analistul Alexandru Cumpănașu a declarat, pentru DC News, că lupta împotriva micii corupții se referă la "medici, profesori, administrație publică locală, primării, consilii județene". El a adăugat că Executivul european apreciază corect această problemă, o descrie corect în raportul MCV și va observa și progresele care s-au făcut de-a lungul timpului. ”Ceea ce este plăcut surprinzător la raportul MCV este că în acest momentul Comisia se uită mai atent la prevenirea faptelor de corupție, inclusiv în Educație, Sănătate și alte sectoare ale administrației publice, pe mica corupție, decât înainte. Înante era o concentrare doar pe combaterea corupției și Comisia a înțeles că este extrem de importantă aplecarea acesteia către zona de prevenire", a declarat Cumpănașu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News