Maya Casabianca, vedetă franco-israeliană a anilor '60, a murit-video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Yves Montand i-a sugerat numele de scenă pornind de la oraşul din Maroc în care s-a născut cântăreaţa, Casablanca
Yves Montand i-a sugerat numele de scenă pornind de la oraşul din Maroc în care s-a născut cântăreaţa, Casablanca
Cântăreaţa franco-israeliană Maya Casabianca, celebră în anii '60 atât în Franţa cât şi în ţările arabe, a murit luni, la vârsta de 78 de ani, în Israel, transmite miercuri AFP.

Născută în Maroc în 1941 sub numele Margalit Azran, Maya Casabianca şi-a făcut un nume în Franţa anilor '60. Ea a cântat pe celebra scenă Olympia, în deschidere pentru Yves Montand, cel care i-a sugerat numele de scenă pornind de la oraşul din Maroc în care s-a născut cântăreaţa, Casablanca. De asemenea, solista de origine marocană a cântat şi alături de Georges Brassens.

Descoperită de producătorul muzical Jacques Canetti pe când avea doar 13 ani, Maya a devenit cunoscută cu hituri precum 'Oui, devant Dieu' sau 'Garde-moi la derniere danse' şi a fost prezentată drept o nouă Dalida, conform cotidianului Haaretz.

Ea a murit la 31 decembrie, conform unui anunţ făcut de familie care nu a precizat şi cauza decesului. În autobiografia sa, publicată în 2001 în arabă şi ebraică, Maya povesteşte cum a cântat la Moscova în faţa a 6.000 de persoane, printre care şi lideri sovietici, ocazie cu care a intonat şi imnul naţional israelian într-o perioadă în care URSS nu avea relaţii diplomatice cu Israelul.

Iubită a celebrului cântăreţ egiptean Farid el-Atrache, ea i-a păstrat toată viaţa portretul cu dedicaţia 'Pentru tine, pentru viaţă', conform Haaretz, care a intervievat-o cu ocazia publicării autobiografiei.

Maya Casabianca a susţinut concerte în mai multe ţări arabe, printre care Liban şi Siria, ascunzându-şi identitatea evreiască şi legăturile cu Israelul la solicitarea producătorilor. Cântăreaţa povestea că după un concert susţinut la Damasc, în Siria, a fost urmărită de serviciile secrete siriene care au descoperit că era cetăţean israelian.

După ce a locuit o perioadă la Paris, ea s-a stabilit în Israel, alături de familie. Maya a fost înmormântată în localitatea Kfar Tavor (nord), la aproximativ 50 de kilometri de Haifa, oraşul în care a locuit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel