Matteo Renzi, încercare de a evita alegerile anticipate în Italia
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Fostul şef al guvernului de centru-stânga Matteo Renzi a propus duminică tuturor forţelor politice din Italia să se unească în spatele unui guvern ''instituţional'' pentru a ''salva'' Italia de o derivă ''extremistă'' şi pentru a evita alegeri anticipate, relatează AFP. 

Matteo Renzi, care a condus Italia din februarie 2014 până în decembrie 2016, a apreciat că ar fi o prostie să se meargă la vot chiar acum, în toamnă, aşa cum a cerut liderul Ligii (extrema dreapta), Matteo Salvini, zguduind joi coaliţia formată în urmă cu 14 luni cu Mişcarea 5 Stele (M5S). 

Sunt convins că există o majoritate pentru un guvern instituţional capabil să salveze Italia. Cine refuză va trebui să-şi asume responsabilitatea de a livra dreptei extremiste viitorul copiilor noştri", a afirmat Renzi în mesaje postate pe Facebook şi în interviuri pentru Corriere della Sera şi canalul de televiziune Canale 5. 

Ce a declarat Renzi



Avem nevoie de un guvern instituţional care să permită italienilor (prin parlament) să voteze reducerea (deja prevăzută) a numărului de parlamentari, să evite majorarea TVA-ului (automată de la începutul anului 2020, dacă nu sunt adoptate măsuri bugetare înainte, ndlr) şi care să poată gestiona organizarea de alegeri fără manipulări, a precizat responsaniul italian. 

Renzi a lansat propunerea, în pragul unei săptămâni cruciale când grupurile parlamentare se vor reuni pentru a decide data unui vot de cenzură, care ar urma să conducă la căderea guvernului Giuseppe Conte. Analiştii preconizează un astfel de scrutin în jurul datei de 20 august. 

Partidul Liga a depus, vineri, o moţiune de cenzură



Partidul Liga, condus de Salvini, a depus vineri o moţiune de cenzură împotriva guvernului de coaliţie condus de prim-ministrul Giuseppe Conte, iar Senatul a anunţat că liderii grupurilor parlamentare vor decide luni când va fi supusă la vot. Deşi este vacanţă parlamentară, Liga şi-a convocat deputaţii la Roma şi doreşte ca votul să aibă loc săptămâna viitoare, în timp ce partidele din opoziţie preferă să aştepte până în 19-20 august. 

Salvini a declanşat criza politică declarând că nu mai consideră viabilă coaliţia Ligii cu Mişcarea 5 Stele, din cauza conflictelor continue.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel