Matriţă de bani, găsită în Gorj
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Lângă Târgu-Cărbuneşti a fost descoperită o matriţă pentru confecţionat monede dacice

O matriţă pentru confecţionat monede dacice a fost descoperită pe raza oraşului, fiind prima descoperire de acest gen de pe raza judeţului Gorj.

Directorul Muzeului Judeţean Gorj "Alexandru Ştefulescu", Dumitru Hortopan, a precizat că este vorba de o ştanţă geto-dacică, în zona respectivă fiind descoperit, în secolul trecut, un tezaur monetar geto-dacic datat la mijlocul secolului al doilea şi secolului I înainte de Hristos.

"Este prima descoperire de acest fel din judeţul Gorj. Este vorba de monede tip Aninoasa Dobreşti specifice bazinului mijlociu şi nordic al râului Jiu şi Gilort. Matriţa se folosea pentru realizarea de imitaţii pe care le făceau geto-dacii după monede străine. Le turnau şi le puneau în circulaţie", a precizat Hortopan.

El a mai afirmat că matriţa va ajunge în patrimoniul Muzeului Judeţean, unde va fi inventariată, fişată şi propusă spre clasare la categoria "Tezaur".

Reprezentanţii instituţiei vor achiziţiona o vitrină securizată, iar piesa va fi expusă în sala geto-dacică, a menţionat sursa citată.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel