Data publicării:

Mateusz Morawiecki: Vrem baze militare permanente ale SUA. Rusia trebuie învinsă

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Premierul Mateusz Morawiecki își dorește ca pe teritoriul Poloniei să fie baze militare permanente ale SUA.

În timpul unui interviu acordat CB, premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că speră că președintele american Joe Biden își va confirma hotărârea de a vedea Rusia învinsă în războiul cu Ucraina. Morawiecki nu a fost de acord cu acei lideri europeni, precum președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, care spun că Rusia „nu poate câștiga acest război și Ucraina nu poate fi învinsă”.

„Trebuie să schimbăm această paradigmă și trebuie să spunem că Ucraina trebuie să câștige și Rusia trebuie învinsă”, a spus Morawiecki. Motivul pentru aceasta este că „însăși natura Rusiei este de a cuceri alte țări”.

Întrebat dacă Polonia a exclus orice negocieri cât timp Putin rămâne la putere, Morawiecki a spus că tocmai s-a întors de la Conferința de Securitate de la München și a remarcat că orașul a fost locul unei alte conferințe în 1938, la care liderii europeni au crezut că au negociat pacea.

„De data aceasta, nu a existat loc pentru o asemenea naivitate și depinde de ucraineni de a defini ce va fi negociat cu Rusia și când”, a spus Morawiecki.

Morawiecki vrea baze militare permanente ale SUA pe teritoriul Poloniei

De asemenea, prim-ministrul polonez a fost întrebat dacă Polonia se așteaptă la creșterea numărului de trupe americane staționate în țară. Morawiecki a confirmat că Polonia a avut discuții cu administrația Biden pentru a face prezența SUA în Polonia „mai permanentă” și mai mare decât cei 11.000 de soldați actuali.

El și-a amintit cuvintele președintelui SUA de la Varșovia de anul trecut, când a spus că fiecare centimetru pătrat de teritoriul NATO va fi apărat. Totuși, acesta a avertizat că „dacă nu reușim să integrăm Ucraina în NATO și Uniunea Europeană, Ucraina va fi întotdeauna o zonă tampon”, ceea ce va însemna că aceasta și regiunea nu sunt sigure.

Întrebat dacă Polonia va furniza avioane de luptă Ucrainei, Morawiecki a spus că în urmă cu un an, nimeni nu și-a imaginat că tancurile și sistemele Patriot vor fi puse la dispoziție Ucrainei. Cu toate acestea, el a adăugat că avioanele de luptă pot fi furnizate doar „în înțelegere cu alți aliați NATO și, în special, sub conducerea Statelor Unite”, conform RMX.

Urmărește aici declarațiile președintelui Vladimir Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel