Schengen. Mateusz Morawiecki, susţinere pentru aderarea României
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, anunţă un moment de cotitură în relaţiile cu România.
"Este un moment de cotitură. Am căzut de acord asupra unor poziţii şi teme comune. Subliniez că colaborarea româno-polonă se desfăşoară în condiţii extrem de pozitive de mulţi ani. Am recurs astăzi la amintiri din perioada istorică. Colaborarea din domeniul economic, cultural şi militar s-a desfăşurat foarte bine şi în perioada interbelică. (...) Avem foarte multe elemente comune şi astăzi după mulţi ani", a declarat Mateusz Morawiecki, într-o declaraţie comună cu Viorica Dăncilă.
Premierul polonez a subliniat că doreşte o Uniune Europeană puternică în această dimensiune central-europeană. "Proiectul celor Trei Mări de care am vorbit cu doamna prim ministru şi cu ceilalţi miniştri nu este împotriva cuiva, ci este un proiect pentru consolidarea UE în această parte a Europei, consolidarea dimensiunii transatlantice", a adăugat Mateusz Morawiecki.
Domenii de colaborare
Oficialul polonez a subliniat că România reprezintă pentru Polonia unul dintre partenerii de bază în colaborarea din domeniile economic, comercial, apărare.
"România reprezintă pentru Polonia unul dintre partenerii de bază atât în ceea ce priveşte colaborarea economică, comercială, dar şi în ceea ce priveşte politica de apărare, politica culturală, precum şi politica europeană în sensul larg al cuvântului. Polonia susţine aderarea României la zona Schengen, iar ceea ce subliniez astăzi cu putere este faptul că noi (...) suntem într-o cooperare apropiată cu România în ceea ce priveşte problemele europene", a adăugat Mateusz Morawiecki.
Prim ministrul polonez a vorbit şi despre cooperarea din domeniul comercial, economic. "Cresc investiţiile entităţilor private din Polonia, dar este vorba şi de antreprenorii privaţi din România. Am încurajat-o pe doamna premier ca şi antreprenorii români să investească în Polonia. Am discutat cu doamna prim ministru şi în timpul discuţiilor bilaterale şi al forumului de consultaţie interguvernamentale despre domeniile cheie printre care se numără şi politica energetică", a mai spus acesta.
Politica de securitate
Mateusz Morawiecki a menţionat că alte teme de discuţii s-au referit la Gazoductul Nord Sud, la intercontectivitate, dar şi la politica de securitate. Totodată, a fost semnat şi un Acord România-Polonia în ce priveşte industria apărării, după cum anunţa DefenseRomânia.ro.
"Nu demult am fost cu domnul ministru al apărării în localitatea unde staţionează brigada comună NATO şi acolo se află, de asemenea, militari români. Am avut plăcerea să discut cu ei, să le văd uniformele, am discutat destul de mult şi am admirat echipamentul şi mă bucur că această colaborare în domeniul militar se dezvoltă sub umbrela NATO, sub egida colaborării transatlantice, pentru că noi credem foarte mult în această colaborare. Am discutat mult cu doamna prim ministru nu numai despre dimensiunea europeană, dar şi despre problemele colaborării transatlantice. (...) Avem date pe primul trimestru, Polonia se află pe primul loc între statele europene în privinţa creşterii economice, de altfel şi România ocupă un loc important în privinţa creşterii economice şi ne-am felicitat reciproc.", a mai spus premierul polonez.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a fost primită, vineri, în cadrul unei ceremonii oficiale, la Palatul Belweder din Varşovia, de premierul polonez Mateusz Morawiecki.
Programul consultărilor a cuprins o întrevedere în format restrâns cu participarea prim-ministrului Viorica Dăncilă şi a omologului polonez Mateusz Morawiecki. În paralel, miniştrii de sector au avut convorbiri bilaterale, urmate de un dejun de lucru cu participarea întregii delegaţii.
Cu acest prilej, ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi ministrul Culturii, Piotr Glinski, vicepremier, au semnat Acordului bilateral privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Poloniei si al mormintelor militare polone aflate pe teritoriul României. Programul s-a încheiat cu o întâlnire a ministrului pentru Românii de Pretutindeni cu militarii români aflaţi în Polonia, precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti.
Delegaţia României
Delegaţia română prezentă la Varşovia a fost condusă de prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, şi a inclus următorii miniştrii: Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Carmen Dan, ministrul afacerilor interne, Teodor Meleşcanu, ministrul afacerilor externe, Mihai Fifor, ministrul apărării naţionale, Petre Daea, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, George Ivaşcu, ministrul culturii şi identităţii naţionale, Bogdan Gheorghe Trif, ministrul turismului, Natalia Intotero, ministrul pentru românii de pretutindeni şi Ioana-Andreea Lambru, secretar general al Guvernului României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News