Data publicării:

Mateusz Morawiecki: Polonia este pregătită să-și asume rolul de lider pe Flancul Estic al NATO

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Premierul polonez Mateusz Morawiecki este încrezător în forțele țării sale de a-și asuma rolul de lider pe Flancul Estic al NATO.

Polonia poate prelua rolul de lider pe flancul estic al NATO, dar are nevoie de aliați noi și puternici, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la Stockholm, unde s-a întâlnit cu premierul suedez Ulf Kristersson pentru a discuta despre relațiile polono-suedeze.

Morawiecki și Kristersson au discutat și despre tema consolidării securității europene prin sprijinirea Ucrainei și a cetățenilor săi în războiul defensiv împotriva Rusiei.

În urma discuțiilor, premierul polonez a spus că „UE este mai unită astăzi, deoarece Ucraina încă apără țara la un an după ce Rusia a încercat să o pună în genunchi”.

„Se spune că vremurile bune creează bărbați slabi, în timp ce vremurile grele creează bărbați puternici”, a spus Morawiecki, adăugând că „în astfel de vremuri, trebuie să alegeți: civilizație sau barbarie”.

Morawiecki a lăudat poziția politică a Suediei, deoarece, potrivit lui, războiul din Ucraina este începutul unei noi ere a amenințărilor.

„Nu veți reuși să rupeți Europa în bucăți”

Morawiecki a spus că NATO trebuie să revină la apărarea păcii și ordinii mondiale.

„Sper că, cu Suedia și Finlanda membre NATO, vom forma o alianță puternică. Noua arhitectură de securitate nu poate exista fără Suedia și Finlanda”, a continuat premierul polonez.

Potrivit premierului polonez, apartenența la NATO a Suediei și Finlandei va transmite Rusiei un mesaj clar: „Nu veți reuși să rupeți Europa în bucăți”.

Suedia a oferit Ucrainei ajutor militar și umanitar, dar și echipamentele necesare refacerii rețelei electrice deteriorate a țării. În urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Suedia, împreună cu Finlanda, au solicitat de asemenea aderarea la NATO, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel