Mateusz Morawiecki: Polonia este pregătită să ia parte la crearea unei noi ordini mondiale împotriva Rusiei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Polonia este pregătită să ia parte la crearea unei noi ordini mondiale împotriva Rusiei, spune premierul Mateusz Morawiecki.

Polonia este pregătită să-și asume coresponsabilitatea și să modeleze „noua ordine mondială”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la o conferință de la Varșovia privind sprijinul pentru Ucraina.

„Polonia este pregătită să devină unul dintre elementele cheie ale Europei post-imperiale”, a spus Morawiecki, adăugând că războiul din Ucraina creează oportunitatea de a contura o nouă arhitectură europeană de securitate. În opinia sa, nu este suficient să învingi Rusia. În schimb, „trebuie construită o lume în care imperialismul și colonialismul rus nu-și au locul”.

„Fie găsim puterea de a ne elibera, fie vom plăti cu sânge pentru libertatea noastră”, a spus Morawiecki. Potrivit premierului polonez, o potențială victorie a Rusiei împotriva Ucrainei ar fi un preludiu al unei agresiuni pe scară largă. Cu toate acestea, „există politicieni în Occident care nu cred într-o asemenea evoluție a evenimentelor”.

CITEȘTE ȘI    -    Andrzej Duda: Nu am nimic împotriva unei noi cortine de fier în Europa. Sunt pregătit să o ridic până la nori, dacă asta înseamnă că rușii nu o pot trece

Occidentul are doar două posibilități

Rusia poartă un război total împotriva Ucrainei, spune Morawiecki, atacând civilii și infrastructura civilă.

„Fără sprijinul unor țări precum Polonia, Ucraina ar fi în ruină astăzi”, a spus el.

„La un an de la începutul războiului, unii încă nu vor să creadă că este posibilă o ofensivă rusă în masă în următoarele luni și că acest război ar putea fi un preludiu al unei agresiuni pe scară largă”, a declarat Morawiecki.

Potrivit acestuia, conflictul actual deschide două posibilități pentru Occident: fie o victorie a Rusiei, fie o renaștere a civilizației occidentale. El a spus că Polonia a fost prima „care a fost de partea ucraineană”.

„Polonia a arătat că nu este doar un război pentru Ucraina, ci și un război pentru viitorul Europei și al lumii libere. Kremlinul se aștepta să fie un război fulger, dar datorită eroismului ucrainean, planul a eșuat”, a spus Morawiecki, conform RMX.

CITEȘTE ȘI     -    „Tancurile secrete“ care nu pot fi trimise în Ucraina. Hartmann: De acest lucru se teme Federația Rusă

Deși SUA s-au poziționat în favoarea trimiterii de tancuri Abrams, potrivit lui H. D. Hartmann, acestea nu vor fi de ultimă generație, ci vor fi mai vechi, deoarece ultimele astfel de tancuri conțin o „tehnologie secretă“ ce nu permite relocarea lor de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel