Maternitatea Giuleşti, internări sistate. Solicitarea DSP
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Bebeluş. Foto ilustrativ
Bebeluş. Foto ilustrativ
Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu" să sisteze internările începând de vineri, având în vedere cazurile de infecţii nozocomiale cu stafilococ auriu constatate în unitatea sanitară, informează Ministerul Sănătăţii (MS). 

"Având în vedere situaţia apărută în cadrul unităţii spitaliceşti privind cazurile de infecţii nozocomiale cu Stafilococ Auriu MRSA, precum şi faptul că măsurile instituite nu au avut rezultatele aşteptate, conducerea DSPMB consideră necesară instituirea unor măsuri mai severe de combatere şi limitare a infecţiei cu Stafilococ Auriu MRSA. Astfel, începând cu data 30.11.2018 se sistează toate internările în unitatea spitalicească", se precizează într-un comunicat remis joi de MS. 

Spaţiile vor fi închise şi dezinfectate

Potrivit MS, pe măsură ce spaţiile vor fi eliberate prin externarea pacienţilor, acestea vor fi închise şi vor fi aplicate procedurile de curăţenie şi dezinfecţie terminală, urmate de efectuarea probelor de autocontrol. "Întreg personalul medico-sanitar depistat ca purtător de Stafilococ Auriu MRSA va fi scos din activitate până când va finaliza tratamentul specific şi probele de recontrol ale exudatelor nazale vor fi negative. Se va efectua exudatul nazal pentru întreg personalul unităţii sanitare, precum şi pentru toţi pacienţii internaţi în unitatea sanitară. În cazul rezultatelor pozitive pentru pacienţii internaţi vor fi consemnate în biletul de externare inclusiv în scrisoarea medicală către medicul de familie în vederea instituirii tratamentului adecvat", se mai arată în comunicat. 

11 persoane din Secţia de neonatologie sunt purtătoare de stafilococ auriu 

Unsprezece persoane din Secţia de neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu" sunt purtătoare de stafilococ auriu MRSA, la această maternitate fiind în derulare un control al Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB), a anunţat joi Ministerului Sănătăţii. 

Conform sursei citate, după ce Spitalul Clinic de Urgenţă "Grigore Alexandrescu" a semnalat DSPMB depistarea unor pacienţi copii cu infecţii stafilococice născuţi în Maternitatea "Panait Sîrbu", au fost făcute verificări la Spitalul "Grigore Alexandrescu". Reprezentanţii DSPMB au constatat că începând din 24 octombrie aici au fost internaţi 15 pacienţi copii provenind de la Maternitatea "Panait Sîrbu", dintre care 12 au fost confirmaţi cu stafilococ auriu MRSA, pentru doi copii se aşteaptă rezultatele probelor iar un copil nu a fost confirmat cu MRSA. 

Verificări şi la Spitalul "Panait Sîrbu"

Totodată, reprezentanţii DSPMB au făcut verificări şi la Spitalul "Panait Sîrbu" şi au solicitat conducerii un punct de vedere referitor la situaţia semnalată. Inspectorii sanitari au fost informaţi că pentru limitarea focarelor au fost luate mai multe măsuri, printre care: reinstruirea personalului medico-sanitar cu privire la respectarea procedurilor de curăţenie, dezinfecţie şi dezinfecţie terminală; limitarea internărilor în Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu" pentru o perioadă de 14 zile, între 14 şi 28 noiembrie, pentru a se efectua după externarea pacientelor lucrări etapizate pentru curăţenie, dezinfecţie şi dezinfecţie terminală a tuturor spaţiilor din Pavilionul A - Obstetrică-Ginecologie 1, Neonatologie, ATI, Bloc Operator, Sala Naşteri. 

De asemenea, au fost recoltate exudate nazale de la 49 de persoane din Secţia de neonatologie (din totalul de 55 persoane); pentru 38 de persoane s-au obţinut rezultatele probelor recoltate, care au relevat că 11 sunt purtătoare de stafilococ auriu MRSA, restul de 27 fiind negative. Urmează a fi recoltate şi de la celelalte persoane. Rezultatele exudatelor nazale au fost înaintate către Secţia de neonatologie, cu recomandarea conform ghidurilor internaţionale privind decolonizarea purtătorilor, se precizează în comunicatul citat. 

Inspectorii sanitari din DSPMB efectuează în această perioadă un control în maternităţile publice şi private din Bucureşti. Sunt verificate condiţiile igienico-sanitare, respectarea protocoalelor de sterilizare, dezinfecţie, instruirea personalului medical privind respectarea regulilor de igienă a mâinilor şi a Precauţiunilor Universale şi de Contact, precum şi respectarea circuitelor pentru pacienţi. Controlul inspectorilor sanitari se va extinde în toate maternităţile din ţară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel