Data publicării:

Materia care se studiază în Ungaria, însă nu și în România. Prof. univ. dr. Ioan Cristescu: Care e problema noastră, de fapt / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al Muzeul Național al Literaturii Române, a fost invitat la emisiunea „DC Edu”, de pe DC News și DC News TV. 

Prof. univ. dr. Ioan Cristescu a răspuns că există o tendință de a aborda limba și literatura română din perspectiva comunicării, în detrimentul unei culturi generale solide. Acesta a remarcat că limba latină, considerată de mulți ca fiind moartă, nu mai este studiată în România, decât opțional sau deloc, spre deosebire de Ungaria, unde această limbă este încă predată.

„Autorii clasici sunt tot mai exmatriculaţi din manuale, Sadoveanu, Arghezi, chiar Eminescu, și mulți alții, și sunt introduși autori contemporani, ceea ce e foarte bine, dar nu neapărat cu opere reprezentative, în detrimentul literaturii clasice. Cum priviți lucrul acesta? Cum e prezentată marea literatură română în școală?”, a întrebat Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului.

„Se merge foarte mult pe ideea că limba și literatura română trebuie privite din punct de vedere al comunicării. Nu se mai merge pe ideea de o cultură generală. Limba latină este o limbă moartă, așa se spune. În Ungaria, care nu este o țară latină, maghiarii nu sunt un popor latin, limba latină se învață. La noi nu se mai studiază limba latină decât opțional sau deloc.”, a spus prof. univ. dr. Ioan Cristescu.

 

Limba latină ar trebui să se studieze și în liceu

Sorin Ivan a subliniat că studiul limbii latine, în prezent limitat la clasa a VIII-a, ar trebui extins și la liceu datorită importanței sale culturale și istorice. Acesta a evidențiat contribuția semnificativă a limbii latine la terminologia globală și cultura latină.

„Aici este o tradiție păguboasă. Și înainte se studia doar în clasa a VIII-a. Eu, de pildă, am studiat limba latină în clasa a VIII-a. Mie mi s-ar părea important ca limba latină să se studieze și în liceu, având în vedere rădăcinile noastre culturale, istorice și importanța limbii latine care a dat atâția termeni lumii și a culturii latine, în general.”, a spus Sorin Ivan. 

„Nu numai asta, dar sunt atâtea sintagme. În urmă cu 4-5 ani, am făcut la Muzeul Național al Literaturii Române o expoziție cu siglele a peste 100 de mari instituții din lume. Știm Nihil sine Deo, știm sloganuri în latină. SRI-ul, Ministerul Justiției, multe instituții din zona de apărare și firme au. Dă bine și pare oarecum în trend.”, a spus prof. univ. dr. Ioan Cristescu.

 

„Problema noastră este a continuității"

Prof. univ. dr. Ioan Cristescu a punctat că problema constă în tendința societății de a se mulțumi cu un nivel de funcționalitate mediocru, fără un fundament cultural și științific solid.

„Nici la facultățile de drept nu se mai studiază latină. Dreptul roman este baza dreptului. Un avocat care să nu știe latină, nu numai să recite din memorie câteva expresii, acela nu e un avocat de anvergură cum au fost marii noștri avocați.”, a spus Sorin Ivan. 

„Nu, dar este un avocat funcțional. Aici este problema mare, până unde o societate, pe care o considerăm o societate performantă, poate să își permită doar nivelul de funcționare și funcționalitate mediocre, fără fundament cultural solid și fără bază nu atât culturală, cât o bază științifică reală.

Problema noastră este a continuității.", a spus prof. univ. dr. Ioan Cristescu la emisiunea „DC Edu”, de pe DC News și DC News TV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel