Matei Vișniec la Alba Iulia
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga" Alba organizează în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia și cu Universitatea ,,1 Decembrie 1918" din Alba Iulia un eveniment editorial ce-l are ca invitat de onoare pe reputatul poet, dramaturg, romancier și jurnalist român, stabilit în Franța, Matei Vișniec.

Evenimentul va avea loc în data de 13 iunie 2018, orele 18:00, la Muzeul Principia din Alba Iulia (lângă Sala Unirii) iar programul propus de organizatori va avea două părți: lansarea cărții Ultimele zile ale Occidentului și conferința cu tema Occidentul: laborator al lumii sau decadență?

Atât lansarea cărții cât și conferința susținută de autor se doresc a fi un mijloc de a informa și a dezbate o problemă extrem de acută a zilelor noastre, problema islamismului radical. Cu acest prilej publicul va putea să participe la un dialog viu cu un jurnalist care și-a propus să abordeze această problemă și în manieră jurnalistică dar și prin prisma unor fabule filozofice și a unor povestiri cu aer dilematic și confesional.

,,Mi-am propus să scriu o carte despre Occident după atentatele din 2015 și 2016 de la Paris. În acei ani, în Orașul Luminilor, se putea muri ciuruit de gloanțe în redacția unei reviste, pe terasa unei cafenele sau într-o sală de concerte. Terorismul devenise principalul subiect abordat de mediile de informare, iar islamul radical fusese desemnat drept inamicul numărul unu al Occidentului" este mărturisirea autorului prezent la Alba Iulia în cadrul proiectului Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga" Alba.

Intrarea la eveniment este liberă iar doritorii vor putea achiziționa la finalul conferinței, cartea cu autograful autorului.

Despre Matei Vișniec

Poet, dramaturg, romancier, jurnalist, Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi, în nordul României. A debutat cu poezie în 1972 în revista Luceafărul. Mai târziu, stabilit la București, unde a făcut studii de filozofie şi istorie, s-a numărat printre fondatorii Cenaclului de Luni, condus de criticul Nicolae Manolescu. Câștigător al Concursului Editurii Albatros în 1980, debutează cu volumul de versuri La noapte va ninge. A publicat cinci volume de poezie, șase romane şi peste 50 de piese de teatru. Din 1987 trăiește în Franţa, iar din 1990 este jurnalist la Radio France Internaționale. După căderea comunismului, în 1989, şi-a desfășurat activitatea între Franţa şi România, între două culturi şi două limbi, între Vest şi Est. Piesele sale sunt traduse şi jucate în peste 30 de ţări. A fost distins cu numeroase premii, începând cu Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor, în 1984, pentru volumul Înțeleptul la ora de ceai. A obținut, printre altele, Premiul Academiei Române în 1998 şi Premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cel mai jucat dramaturg român contemporan în 2016. În Franța, i-a fost decernat de mai multe ori Premiul Presei la Festivalul Internațional de Teatru de la Avignon. În 2009, Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD) îi acordă Premiul European, iar în 2016, romanul Negustorul de începuturi de roman primește Premiul Jean Monnet pentru literatură europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel