Data actualizării:
Data publicării:

Măsurile Guvernului pentru reducerea deficitului bugetar, "măcel fiscal". Adrian Negrescu, analist economic, vine cu avertismentul

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Analistul economic Adrian Negrescu trage un semnal de alarmă după anunţarea măsurilor de reducere a deficitului bugetar. 

"Draftul ordonanței privind creșterea taxelor anunţă un adevărat măcel fiscal", a scris Adrian Negrescu pe Facebook. 

Conform acestui draft, "contribuabilii care determină un impozit pe profit cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul mai mic decât ajustorul fiscal pentru impozitul pe profit, stabilit potrivit prevederilor alin. (2) lit. a), sunt obligați la plata impozitului pe profit la nivelul acestui ajustor". 

VEZI AICI DOCUMENTUL

Adrian Negrescu a explicat, pentru DC NEWS, de ce spune că această ordonanţă, în forma actuală, reprezintă un măcel fiscal. 

"Mai ales pentru întreprinderi este. Din cele 600.000 de microîntreprinderi din România, mai mult de jumătate vor trebui să treacă la impozit pe profit. O decizie care le va afecta puternic bugetele de supravieţuire, în condiţiile în care marea lor majoritate abia se descurcă cu plata facturilor de la o lună la alta. Să schimbi regulile fiscale de la o lună la alta înseamnă ori că multe dintre ele vor alege să închidă, ori să facă evaziune fiscală", a declarat Adrian Negrescu. 

"Ce voi face? Voi plăti taxe mai mari sau voi lucra fără factură? Mulţi vor alege a doua variantă"

În ceea ce priveşte persoanele fizice, analistul economic spune că "este o lovitură puternică pentru cei care vor să investească în această ţară. Să ne gândim că în sectorul imobiliar, pe lângă creşterea absurdă a TVA-ului la locuinţele ieftine, de la 5 la 9%, mai venim şi cu o taxă de 5% pe fiecare tranzacţie imobiliară. Aceste decizii nu vor face altceva decât să crească şi mai mult evaziunea fiscală, să bulverseze piaţa şi să determine o scădere semnificativă a tranzacţiilor în această industrie extrem de importantă. 

Industria construcţiilor nu înseamnă doar tranzacţii imobiliare. Când un om cumpără o casă, investeşte în achiziţie de mobilă, electrocasnice, electronice. Punând taxe mai mari, numărul celor care fac tranzacţii imobiliare o să scadă vertiginos. Şi asta se vede deja de la 1 ianuarie, când a crescut TVA la locuinţele mai scumpe de 120.000 euro, de la 5 la 19%. 

Nu vom face altceva decât să creăm evaziune fiscală şi să ducem o bună parte din economie, mai ales din zona microîntreprinderilor, în zona economiei gri sau la nefiscalizare. Oamenii vor avea de ales. Ce voi face? Voi plăti taxe mai mari sau voi lucra pe barter sau fără factură? Mulţi vor alege a doua variantă, pentru că nu vor avea bani să plătească taxele statului. Astea nu sunt măsuri să ajute economia. 99,9% dintre cei care deţin microîntreprinderi sunt români, investitori mici, fără putere financiară, cărora le retezăm orice şansă de dezvoltare prin creşterea taxelor". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel