Data actualizării:
Data publicării:

Măsurile de combatere a sărăciei energetice sunt insuficiente și ineficiente-STUDIU

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Centrul pentru Studiul Democrației (CSD), think tank fondat în 2006 de Facultatea de Științe Politice a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a examinat în perioada martie-noiembrie 2017 subiectul sărăciei energetice și consumatorului vulnerabil din România și Europa, într-un proiect de cercetare susținut de Enel România.

Autorii studiului au reuşit să identifice problemele cu care se confruntă românii în principal, propunând o serie de măsuri de combatere a sărăciei energetice ce ar trebui implementate pentru îmbunătăţirea situaţiei actuale.

Procedurile pentru acordarea ajutoarelor de încălzire trebuie simplificate atât din perspectiva solicitantului, prin reducerea numărului de documente, cât și a autorităților, prin digitalizarea sistemului și includerea lor într-un sistem informatic centralizat.

Se impune, de asemenea, majorarea ajutorului pentru încălzirea pe lemne, complet insuficient în raport cu nevoile gospodăriilor, deși cea mai mare parte din ajutoare sunt direcționate către această formă de încălzire.

O altă propunere se referă la actualizarea reglementărilor privind tariful social la energie electrică, astfel încât consumatorii să fie avertizați atunci când depășesc limita de consum până la care legea permite acordarea acestui tip de tarif.

[citeste si]

Cuantificarea și combaterea sărăciei energetice presupune un dialog continuu între administrația centrală și cea locală. Există deficiențe mari în ceea ce privește raportarea datelor culese din teren la nivel de primării și centralizarea lor de către o autoritate a statului care să le agrege și să le pună la dispoziție actorilor instituționali. Măsurile structurale de combatere a sărăciei energetice se referă atât la îmbunătățirea eficienței fondului de locuire, cât și la asigurarea accesului la resurse energetice moderne pentru locuințele izolate. În acest moment nu există o evaluare a proiectelor de izolare termică a blocurilor de locuințe, iar de-a lungul timpului nu au fost implementate de la nivel central proiecte care să vizeze și locuințele individuale.

Raportul evidenţiază și nevoia de simplificare a procesului de contractare a serviciilor de furnizare a energiei electrice. Analiza a evidențiat diferențele între contractarea serviciilor de alimentare cu energie electrică în Germania și în România. Dacă în Germania un consumator poate încheia un contract nou, pe un plan tarifar recomandat prin calculatoare neutre de preț, exclusiv online, în maxim 15 minute, pe piața de energie din România procesele de contractare a serviciilor de furnizare de energie sunt deosebit de complicate. Acestea implică formalități care depășesc atribuțiile comerciale ale furnizorilor, unele dintre acestea ținând de autorizarea construcției unei locuințe sau de legalitatea rezidenței unei persoane, și nu de procesul de furnizare a unui serviciu comercial. Consumatorii vulnerabili sunt mai cu seamă dezavantajați de această birocrație excesivă.

Cercetătorii CSD concluzionează că, în România, cadrul legislativ ar trebui să complementeze filosofia de abordare a sărăciei energetice prin ajutoare financiare (care trebuie menținute ca măsură de protecție socială) cu măsuri nonfinanciare și de îmbunătățire a stării locuințelor și eficientizare a consumului.

Autorii cercetării sunt Corina Murafa, George Jiglău și Anca Sinea, experți ai Centrului pentru Studiul Democrației (CSD).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel