Măsuri esențiale care te scapă de carii. Explicate de stomatolog
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
O bună igienă orală este de departe cel mai important lucru pe care o persoană îl poate face pentru a păstra sănătatea dinților și a preveni apariția cariilor sau a altor probleme dureroase și costisitor de tratat.

Primul și cel mai important pas către o dantură fără probleme încă din copilărie îl reprezintă o igienă dentară corectă și riguroasă efectuată în fiecare zi acasă. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, explică măsurile esențiale care te pot scăpa de carii cât mai mult timp posibil. 

Cei mai mulți dintre noi învață să își perieze dinții în copilărie, de la părinți, apoi mai dobândesc cunoștințe de igienă dentară din diverse surse și încearcă să le aplice pe toate cât mai bine, pentru a avea un dinți sănătoși. Iată câteva lucruri de care trebuie ținut cont pentru a obține rezultate maxime.

  1. Alegerea periuței dentare

Cea mai bună este cea cu peri medii, fiind de evitat cea tare, deoarece tocește smalțul și produce retracții gingivale, iar cea moale nu reușește să îndepărteze bine placa bacteriană. Periuța electrică poate să facă mai multe mișcări decât cea manuală și, implicit, curăță dinții mai bine, însă cu o tehnică corectă, periuța clasică poate fi și ea foarte eficientă. Periuța dentară trebuie schimbată la fiecare 3 luni sau chiar mai repede, dacă este necesar.

„Este foarte importantă clătirea periuței de dinți cu apă după periaj, iar apoi aceasta trebuie lăsată să se usuce la aer, într-o poziție verticală, până la următoarea utilizare. Nu este recomandat să acoperim periuțele de dinți sau să le depozităm în recipiente deoarece astfel este favorizată dezvoltarea bacteriilor”, atenționează dr. Mihaela Dan.

  1. Alegerea pastei de dinți

Indiferent de pasta de dinți preferată: cât mai naturală, cu fluor care protejează smalțul, antitartru, de albire sau împotriva sensibilității dentare, cea mai importantă calitate a ei este de fapt efectul mecanic de îndepărtare a plăcii bacteriene. Toate celelate beneficii reprezintă un plus pentru care oamenii optează în funcție de necesitățile pe care le au.

  1. Durata și frecvența periajului

Perierea dinților este recomandat să dureze aproximativ 2 minute, pentru a curăța bine toate suprafețele dentare. Este indicat ca acest proces să aibă loc de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara, însă ideal ar fi după fiecare masă.

  1. Tehnica de periaj corectă

Tehnica de periaj diferă în funcție de tipul de periuță folosită: cu cea electrică mișcările sunt circulare, cu cea manuală mișcările sunt semicirculare, dinspre gingie spre dinte, masând gingia și aplicând-o pe dinte. „Mișcările verticale sau orizontale sunt contraindicate deoarece produc retracții gingivale, la fel ca și presiunea exagerată. De asemenea, este recomandat să nu uităm să curățăm în timpul periajului și linia gingiilor, spațiu în care se dezvoltă placa dentară”, explică specialistul ortodont.

  1. Completarea periajului

Dintre toate modalitățile de suplimentare a igienei dentare, ața dentară este cea mai importantă și trebuie folosită în fiecare zi, deoarece periuța nu reușește să îndepărteze resturile alimentare și placa bacteriană dintre dinți, acolo unde apar cel mai frecvent cariile. Ața dentară este chiar mai eficientă decât dușul bucal, foarte bun și el, dacă este folosit corect: nu se îndreaptă jetul de apă spre gingie, pentru că există riscul de a o îndepărta de dinte, favorizând retracția.

„Nu în ultimul rând, apa de gură este și ea utilă pentru completarea igienizării orale. Cel mai important lucru care trebuie luat în considerare în alegerea ei este să nu conțină alcool – nu pentru că nu ar fi mai eficientă decât cele care conțin, ci din cauza faptului că alcoolul are tendința de a produce uscăciune în cavitatea bucală, ceea ce provoacă apariția unui miros neplăcut. Un flux normal de salivă va descuraja înmulțirea germenilor și a bacterilor în cavitatea bucală”, explică dr. Mihaela Dan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel