Maşinile noi vândute în California vor trebui să aibă 'zero emisii' poluante, începând din 2035
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 26 aug 2022, 07:15
WhatsApp
Maşinile noi vândute în California vor trebui să aibă 'zero emisii' poluante, începând din 2035 - foto pexels
Maşinile noi vândute în California vor trebui să aibă 'zero emisii' poluante, începând din 2035 - foto pexels
Maşinile noi vândute în California vor trebui să aibă 'zero emisii' poluante, începând din 2035 cel mai târziu, potrivit unui text adoptat joi în acest stat american în cadrul eforturilor pentru o tranziţie energetică, relatează vineri AFP.

'Accelerarea numărului de vehicule cu emisii zero pe drumurile şi autostrăzile noastre va reduce drastic emisiile şi poluarea pentru toţi californienii', a subliniat Liane Randolph, preşedinta Biroului californian pentru calitatea aerului, care a aprobat măsura, oficializând obiectivele stabilite în septembrie 2020 de guvernatorul democrat al statului, Gavin Newsom.

Regatul Unit, Singapore şi Israelul s-au angajat să înceteze vânzările de vehicule noi pe benzină şi diesel până în 2030, iar Norvegia şi-a asumat acest angajament pentru 2025.

Citește și - Premieră în România. S-au vândut mai multe mașini electrice și hybrid decât diesel

În primele 7 luni ale anului 2022 s-au vându mai multe mașini electrice și hybrid decât diesel.

Pentru prima dată, anul acesta, s-au vândut mai multe mașini electrice și hybrid decât cele cu motoare diesel. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor transmite că această crește se datorează stimulentelor acordate prin Programul Rabla Plus, derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Datele au fost prezentate la o întâlnire a ministrului Mediului, Barna Tanczos, cu reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), în care s-a discutat despre evoluţia pieţei auto din România, din perspectiva posibilităţilor de îmbunătăţire a programelor de stimulare a pieţei autoturismelor nepoluante.

„Analiza înmatriculărilor autoturismelor, în funcţie de tipul de motorizare, în primele şapte luni din acest an, arată că autoturismele electrificate (full electric, hybrid plug-in şi full hybrid) au o creştere de 106,4%, realizând o cotă de piaţă de 20,7%. În paralel, înmatriculările autoturismelor echipate cu motoare diesel înregistrează o scădere de 29,3% faţă de primele şapte luni din 2021 şi deţin o cotă de 14,1% din total”, transmite Ministerul Mediului.

Motorizările pe benzină înregistrează o creştere de 10,1% faţă de perioada similară din 2021, ajungând, astfel, la o pondere de 65,3%. Totodată, maşinile electrice (Full Electric) au ajuns să reprezinte 7,9% din piaţa românească în primele 7 luni ale anului 2022, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului 2021 reprezentau doar 1,9% din piaţă.

„Cifrele ne arată că ne apropiem cu paşi repezi de sfârşitul erei diesel. Este primul an pentru România în care se cumpără mai multe maşini verzi decât autoturisme diesel. Este o tendinţă atât la nivel european, cât şi la nivel naţional unde, în ambele cazuri, constatăm o scădere a vânzărilor maşinilor diesel cu aproape 30%, în prima parte acestui an.

Dacă ne uităm la autoturismele full electrice, vedem o evoluţie şi mai spectaculoasă, o creştere a cotei de piaţă cu 300% în primele şapte luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Este un semnal că, pe de o parte, românii încep să înţeleagă din ce în ce mai bine importanţa transportului nepoluant, pe de altă parte, este rezultatul clar al programului Rabla Plus. Pentru prima dată avem în România o planificare multianuală, cu accent pe creşterea stimulării pieţei de auto verzi în următorii ani”, a declarat ministrul Barna Tanczos.

Ministrul a mai spus că în 2023 va exista și un program Rabla Plus pentru flote comerciale, conform greatnews. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?