Mașini, vinuri de colecție și articole sportive - în licitația Artmark de la Mamaia
O torţă de la Olimpiada din 1972 de la Munchen şi un brevet de merit cu parafa lui Foto: Brevetul cu parafa lui Adolf Hitler[/caption] Licitaţia Artmark din 26 august va avea trei teme: "Maşini de colecţie" (21 de automobile), "Sports Memorabilia" (29 de piese) şi "Şampanii şi vinuri de colecţie". În licitaţia "Maşini de colecţie" se regăsesc mărci în filmele-cult ale anilor '60-'70-'80", precum Lincoln Continental, maşina lui Don Vito Corleone din filmul "Naşul/ The Godfather" sau Jeep Wyllis din serialul "M*a*s*h". Vor mai fi expuse spre licitație și modelul de Ford Mustang condus de Jim Morrison în "HWY: An American Pastoral", BMW 760Li, fosta maşină a Regelui Mihai, precum şi Monopostul Ferrari F399, condus de Michael Schumacher la Mondialele din 1999. În licitaţia "Sports Memorabilia" va fi scoasă la vânzare o torţă de la Olimpiada din 1972, cu un preţ de pornire de 350 de euro. Spectaculoasa torţă a fost folosită la trecerea flăcării olimpice pe teritoriul României, în deschiderea Jocurilor de la Munchen. Olimpiada a marcat, pentru Germania, primul eveniment sportiv de anvergură după Olimpiada nazistă din 1936 şi, totodată, un nou scandal de antisemitism. La acea olimpiadă 11 atleţi israelieni (dintre care unul, Andre Spitzer, evreu de origine română) au fost răpiţi şi ucişi de gruparea palestiniană Black September. Pentru România, Jocurile Olimpice de la Munchen au însemnat medalii de aur pentru Ivan Patzaichin (caiac canoe), Gheorghe Berceanu şi Nicolae Martinescu (lupte greco-romane). De asemenea, iubitorii fotbalului nu trebuie să rateze în cadrul licitaţiei din 26 august tricoul cu autograf al lui Cristi Chivu, fostul căpitan al naţionalei, alături de o pereche de mănuşi de portar purtate şi semnate de Bogdan Stelea. Obiecte vor fi oferite spre vânzare pentru 500 de euro, respectiv 80 de euro.
Va mai fi scos la vânzare brevetul de merit, cu parafa lui Adolf Hitler, acordat maiorului Teofil Sidorovici, conducătorul organizaţiei "Straja Ţării", fondată de Carol al II-lea în 1935. Suspectată a fi o mişcare paramilitară menită să ofere o alternativă mişcării legionare condusă de Corneliu Zelea Codreanu, tot mai populară în rândul tinerilor români, "Străjeria", cum mai era denumită, a fost reorganizată în 1938, în linie cu principiile noului Front al Renaşterii Naţionale. Acordarea de către regimul nazist a unui ordin sportiv conducătorului "Străjeriei" pare să confirme afinitatea mişcării cu Hitler Jugend, organizaţia tineretului fascist din Germania, se spune în comunicatul Artmark.
Pentru licitația "Şampanii şi vinuri de colecţie", pivniţa restaurantului "Heritage" va fi deschisă amatorilor de vinuri şi şampanii de colecţie. Vor fi oferite spre vânzare 194 de sticle. Colecţia de vinuri roşii a restaurantului "Heritage" include vinuri cu renume precum "Château Lafite", "Château Pontet Canet", "Château Calon Segur", "Châteauneuf-du-Pape", "Domaine Faiveley", precum şi cognac "Hennessy Richard". Imediat după colecţia de vinuri roşii va fi licitată colecţia de vinuri albe a restaurantului, cu un preţ de pornire de 1.200 de euro. În aceeaşi seară va putea fi adjudecată şi sticla de "Dom Pérignon Vintage" (3 litri) din 1993, cu un preţ de pornire de 2.400 euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News