Maşina viitorului prezentată de BMW. Vorbeşte cu oamenii şi îşi schimbă culoarea ca un cameleon
Data publicării:
Autor: Georgiana Dediş
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
BMW a dezvăluit un prototip pentru o mașină care vorbește ca o ființă umană, își schimbă culorile pentru a se potrivi dispoziției șoferului și nu are ecrane pe tabloul de bord. 

BMW i Vision Dee este cel mai nou model prezentat de constructorul german de mașini. Una dintre cele mai izbitoare caracteristici ale conceptului a fost un tablou de bord care nu avea ecrane. În schimb, găsim un glisor digital care controlează imaginile proiectate pe parbrizul mașinii. La cel mai înalt nivel, parbrizul ar putea arăta o lume digitală, virtuală, în locul realității străzilor orașului.

"BMW i Vision Dee arată ce este posibil atunci când hardware-ul și software-ul sunt combinate. Acest lucru ne permite să exploatăm întregul potențial al digitalizării pentru a transforma mașina într-un însoțitor inteligent. Acesta este viitorul pentru producătorii de automobile – și, de asemenea, pentru BMW: fuziunea experienței virtuale cu plăcerea autentică de a conduce", a declarat Oliver Zipse (CEO, BMW Group).

Conceptul BMW a fost în mare măsură o mașină de spectacol, cu elemente care ar putea fi dificil de pus în producție de masă la prețuri competitive. Dar Zipse a spus într-un teatru plin de la Palms Casino că BMW "va aduce această tehnologie în Neue Klasse... în producție serioasă".

BMW i Vision Dee: maşina care vorbeşte cu oamenii

Zipse a făcut o demonstrație în acest sens conversând cu mașina. Însoțitorul digital poate să răspundă inteligent atât persoanelor din mașină cât și celor din afara sa. Totodată șoferul poate să își creeze propriul avatar care va apărea pe geamul lateral al mașinii.

Oliver Zipse, a arătat cum funcționează cele 240 de celule de culoare care se pot schimba separat în funcție de preferințele șoferului. De asemenea, farurile și grila mașinii se pot modifica astfel încât să transmită propriile emoții prin animații, notează Biziday. 

Directorul executiv a anunțat că producția noii mașini va începe în 2025, când BMW și-a propus să lanseze o nouă gamă de mașini numită Neue Klasse (noua clasă) din care face parte și aceasta. 

Dee ar putea face din viitoarele mașini "însoțitorul suprem"

"Conducerea digitală nu se referă la cine are cel mai mare ecran", a spus Zipse. Acest punct de vedere este în contradicție cu majoritatea concurenților din segmentul de lux ai BMW, începând cu Tesla Inc (TSLA.O), care stabilește ritmul vehiculelor electrice, care a făcut din ecranul mare, de înaltă definiție, caracteristica centrală a tablourilor de bord ale vehiculelor sale.

În timpul unei prezentări evidențiate de o apariție a actorului și fostul guvernator al Californiei Arnold Schwarzenegger, BMW i-a acordat și un rol central lui "Dee", un asistent digital care a conversat cu Zipse și alții cu o voce feminină. Bazându-se pe sloganul său "mașina de conducere supremă", BMW a spus că tehnologia "Dee" ar putea face din viitoarele mașini "însoțitorul suprem".

Mașina propusă de BMW are o serie de concepte greu de aplicat pentru producția de masă. Cu toate acestea, directorul executiv a asigurat că acestea vor face parte din noua sa gamă, notează Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel