Masca, din nou obligatorie în aer liber din 8 ianuarie. Bode cere aplicarea legii, Rafila îndeamnă la responsabilitate şi civism
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto: Sindicatul Europol
Foto: Sindicatul Europol
Purtarea măştii de protecţie în aer liber devine din nou obligatorie din data de 8 ianuarie. De data asta, însă, sunt permise doar masca chirurgicală, medicală, şi cea tip FFP2. 

Ministrul de Interne, Lucian Bode, şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, nu se pun însă de acord asupra modului în care ar trebui sancţionaţi cei care nu poartă o mască prevăzută în lege sau care nu o poartă deloc. Dacă Lucian Bode cere poliţiştilor să aplice legea, spunând că nu e nevoie de indicaţii din minister, Alexandru Rafila îndeamnă la responsabilitate şi spirit civic. 

Întrebat cum o să fie făcută verificarea în teren, pentru a vedea cine ce mască poartă și care vor fi indicațiile pentru agenți, Bode a precizat că nu este nevoie de indicații, ci de lege.

"Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului", a declarat Lucian Bode.

"Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare", a mai spus ministrul, conform Digi24.

Alexandru Rafila face apel la spiritul civic 

 

"Este o regulă de bun simt ca oamenii să respecte regulile în general. Și pe cele care se referă la purtarea măștii.

Pe mine, într-un fel mă pune puțin pe gânduri această insistență legată de sancțiuni și lipsa de insistență legată de responsabilitate.

Cred că toți suntem responsabili, să avem și responsabilitate civică, astfel încât atunci când mergem într-un spațiu public și cineva nu poartă masca sau nu o poartă corect, sau masca nu e cea recomandată, să îi atragem atenția.

E o chestiune de responsabilitate și civism.

Dacă așteptăm tot timpul că atunci când cineva nu respectă regulile, să vină un reprezentant al unei instituții publice să îl sancționeze sau să îl amendeze, vă asigur că în nicio țară din lume nu sunt suficienți reprezentanți ai autorității publice care să îi amendeze pe cei care nu respectă regulile

Important e să discutăm despre responsabilitatea pe care o avem fiecare acolo unde trăim sau unde ne deplasăm, ca să veghem la respectarea regulilor și a legii. Acesta este răspunsul corect", a afirmat ministrul Sănătății.

De sâmbătă, cine merge într-un spațiu public purtând o mască textilă riscă să fie amendat cu până la 2500 de lei, conform legii, deoarece s-ar considera că nu poartă mască deloc. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel