Urmărește emisiunea live
Masacrul din Bucha scoate la iveală detalii cutremurătoare despre Katyn. Prof. Octavian Buda, despre cadavrul care a schimbat cursul istoriei / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
masacru
masacru
Odată cu masacrul din Bucha, ies la iveală detalii cutremurătoare despre alt caz care a șocat planeta.

În septembrie 1939, în urma invadării de către Uniunea Sovietică a unor regiuni poloneze din est, în virtutea pactului germano-sovietic, 22.000 de ofiţeri polonezi, prizonieri ai Armatei Roşii, au fost ucişi în pădurea din Katyn şi Mednoe (Rusia), precum şi la Harkov (Ucraina).

Timp de decenii, Uniunea Sovietică i-a acuzat pe n#zişti de comiterea acestui masacru. Abia în aprilie 1990 liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea ţării sale în aceste masacre.

Preşedintele polonez Andrzej Duda afirmă că va aduce dosarul privind masacrul de la Katyn - asasinarea a aproape 22.000 de polonezi de poliţia lui St#lin în 1940 - în faţa justiţiei internaţionale, informează AFP.

„Genocidul nu poate fi prescris. De aceea, voi cere ca acest dosar să fie tranşat de tribunalele internaţionale. Vom depune în curând cererile corespunzătoare", a anunţat duminică Duda, într-un discurs susţinut cu ocazia comemorării a 82 de ani de la masacru, evocând de asemenea "agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei independente şi democratice".

„Această crimă trebuie judecată definitiv şi autorii ei, numiţi", a adăugat Andrzej Duda.

Despre acest subiect, ne-a vorbit Prof. Octavian Buda în cadrul emisiunii Academia de Sănătate, de pe DC News, într-o ediție eveniment cu profesorul Irinel Popescu și jurnalistul Val Vâlcu.

„În iunie 1941, a început invazia germană. Și undeva în toamnă-iarnă 1941, n#ziștii ajung în pădurea Katyn și află că a avut loc acolo un adevărat masacru petrecut oarecum recent. Execuția a fost foarte complex organizată. Cauza primară a fost propunerea lui Lavrenti Beria care i-a zis lui Stalin: „avem niște polonezi, prizonieri de război. Ce facem cu ei? Eu propun să ne debarasăm fizic de ei”. Iată mentalitatea unui regim pentru care o anumită populație este o simplă masă de manevră! Ceea ce este atroce este următorul lucru: conducătorii Uniunii Sovietice au hotărât exterminarea unei elite a societății poloneze, așadar au executat cetățenii unei alte țări. Aceste execuții din primăvara lui 1940 s-au produs în mai multe locuri. Ofițeri polonezi, profesori universitari, medici, oameni din mediul academic au fost pur și simplu luați, duși în niște zone de detenție, arondate unor mănăstiri. Alții au fost duși în închisorile st#liniste. A urmat execuția sistematică a acestor oameni, un număr apocaliptic de 22.000 de persoane, dintre care 4.400 au fost împușcate și îngropate în pădurea Katyn.

Într-o primă fază, după ce naziștii nu a vrut să aibă deloc de-a face cu această situație, se întâmplă că, în zona Katyn, au venit prizonieri de război polonezi aduși de n#ziști. Ei află ce s-a întâmplat și, îngroziți, încep să caute prin pădure și descoperă un cadavru în uniformă militară poloneză. Inițial, n#ziștii nu au vrut să aibă nicio implicare în acest caz, dar s-a întâmplat ceva: pierd bătălia de la Stalingrad, începe contraofensiva rusească masivă și, dintr-un calcul cinic, n#ziștii scot la suprafață povestea Katyn în primul rând pentru a încerca să dezbine alianța conjuncturală și dificilă pe care o aveau puterile aliate cu Uniunea Sovietică”, a spus Prof. Octavian Buda în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.

Vedeți tot cazul aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel