Data publicării:
Masacrul de la Bucha, sancțiuni și UE divizată. Care sunt pozițiile principalelor state europene?
Imaginile înfricoșătoare care apar de pe teritoriul anterior deținut de Rusia la nord de Kiev contribuie la impulsionarea celui mai recent pachet de sancțiuni al Uniunii Europene asupra Moscovei, deși UE nu a acceptat încă interzicerea importurilor de petrol și gaze rusești, în ciuda presiunii crescânde.
Ambasadorii UE au analizat miercuri cel de-al cincilea pachet de măsuri al Uniunii asupra Rusiei de la începutul invaziei acesteia pe 24 februarie. Sancțiunile vor include interzicerea importurilor de cărbune rusești și vor opri accesul tuturor navelor rusești operate de ruși în porturile UE, potrivit unui articol publicat de News Week.
Măsurile au fost anticipate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Am văzut cu toții imaginile groaznice din Bucha și din alte zone din care trupele ruse au plecat recent”, a spus von der Leyen.
Măsurile care urmează să fie aprobate miercuri vor pune capăt importurilor UE de cărbune din Rusia în valoare de 4,3 miliarde de dolari. Pachetul va include o interdicție totală a tranzacțiilor pentru patru bănci rusești, reprezentând 23% din centrul bancar al țării.
Interdicțiile de export în valoare de aproape 11 miliarde de dolari vor viza tehnologia rusă avansată, inclusiv computere cuantice, semiconductori avansati și mașini sensibile și echipamente de transport.
Vor fi, de asemenea, introduse interdicții de import în valoare de aproximativ 6 miliarde de dolari, precum și interdicții pentru anumite companii rusești de la achiziții publice în statele UE.
Noua interdicție privind transportul rutier și transportul rutier din Rusia va avea derogări pentru ceea ce von der Leyen a numit lucruri „esențiale”. Acestea vor include produse agricole și alimentare, ajutor umanitar și energie.
Păreri diferite și contabilitate de război
Refuzul continuu al blocului de a interzice importurile rusești de petrol și gaze, condus de Germania și Țările de Jos, reprezintă o plângere specială a Kievului și membrilor estici ai Uniunii.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a scris miercuri pe Twitter că, deși cel de-al cincilea pachet de sancțiuni este binevenit, „va fi nevoie de un embargo pe gaz/petrol și de dezactivarea tuturor băncilor ruse pentru a-l opri pe Putin”.
Cancelarul german Olaf Scholz, a sugerat că o interzicere imediată a gazelor nu este realistă: ”Dependențele au crescut de-a lungul deceniilor și nu pot fi schimbate de la o zi la alta”.
Ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a declarat miercuri, pentru Deutsche Welle, că achizițiile UE de exporturi rusești ”plătesc salarii soldaților care comit acele masacre în orașe precum Bucha”.
Ministrul de Externe leton, Edgars Rinkevics, a declarat în acest weekend că abuzurile rusești ”trebuie să fie înfruntate cu noi sancțiuni și asistență militară sporită pentru Ucraina. Letonia va continua să insiste asupra sancțiunilor energetice complete ale UE împotriva Rusiei și a închiderii porturilor”.
Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell declară că: ”De la începutul războiului, i-am dat Ucrainei 35 de miliarde de euro. 1 miliard de euro este ceea ce îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o oferă”.
”Nu văd cât mai poate Guvernul german să continue să ia lucrurile încet”, a declarat oficialul diplomatic eston pentru Newsweek.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, l-a descris pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și pe susținătorii săi de la Bruxelles drept ”oponenții” Budapestei. Zelensky a declarat marți că acum a venit timpul ca Orban să aleagă între Moscova și Occident.
Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, l-a convocat miercuri pe ambasadorul ucrainean pentru ceea ce el a descris drept remarcile ”inacceptabile” ale lui Zelensky.
”Condamnăm agresiunea militară, susținem suveranitatea Ucrainei”, a scris Szijjarto într-o postare pe Facebook. ”În același timp, desigur, siguranța Ungariei și a poporului maghiar este cea mai importantă pentru noi. Acesta nu este războiul nostru” a continuat el.
Orban a refuzat până acum să se angajeze în interzicerea UE a combustibilului rusesc și a refuzat să trimită arme în Ucraina sau chiar să lase armele trimise de alte națiuni să tranziteze țara. Orban a spus chiar că Budapesta va plăti pentru gazul rusesc în ruble, o cerere făcută de președintele Vladimir Putin într-un efort de a susține moneda rusă aflată în dificultate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News