Masacrul de la Bucea. Istoricul Cosmin Popa: "Același stil". La Fântâna Albă, în 1941, românii ar fi fost îngropați de vii de soldații ruși
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Masacrul rușilor de la Bucea. Istoricul Cosmin Popa: Așa au făcut și la Fântâna Albă, în 1941 / Foto: Pixabay, de ELG21
Masacrul rușilor de la Bucea. Istoricul Cosmin Popa: Așa au făcut și la Fântâna Albă, în 1941 / Foto: Pixabay, de ELG21
Istoricul Cosmin Popa a vorbit despre masacrul rușilor de la Bucea.

Crimele împotriva oamenilor nevinovați, cum sunt cele din orașul ucrainean Bucea, sunt un obicei pe care soldații ruși îl au încă de la formarea URSS, susține istoricul Cosmin Popa. Potrivit acestuia,  ei au procedat la fel, în 1941, când au ucis mii de români din Bucovina,.

"Sigur, noi toți știm din istorie că soldații se comportă uneori inuman, soldații ruși s-au distins prin apetență pentru alcool, dezorganizare, etc. Însă până la experimentul sovietic (…) nu a căpătat proporții de masă, așa cum s-a întâmplat în vremea Uniunii Sovietice”, a spus la Pro Tv, Cosmin Popa, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga” din București.

„Putin încarnează acum toată criminalitatea regimului sovietic”

Vorbind despre masacrul din orașul ucrainean Bucea, unde au fost găsite sute de cadavre ale civililor uciși,  Cosmin Popa a spus că se așteaptă la cazuri similare și în celelalte orașe ocupate acum de armata rusă. 

“Ceea ce s-a întâmplat acolo face parte dintr-o tehnică de control politic și militar al regiunilor, specifică armatelor sovietice și rusești. (…) Ne așteptam la aceste practici. Putin vede războiul pe care îl duce în Ucraina ca pe o răzbunare a Uniunii Sovietice împotriva celor care i-au dorit și organizat sfârșitul. Iar dacă Putin vede acest război ca pe o răzbunare a URSS, atunci fiți siguri că o vede împreună cu toate crimele comise de regimul sovietic de-a lungul existenței sale, și cu toate minciunile pe care le-a spus acest regim. Putin încarnează acum toată criminalitatea, tot răul regimului sovietic, și caută să ni-l vândă nouă pe post de suveranism, în momentul de față.”, a afirmat Cosmin Popa. 

La fântâna Albă românii ar fi fost îngropați de vii de soldații ruși

În acest context, Cosmin Popa s-a referit și la masacrul comis de soldații sovietici la 1 aprilie 1941, când au ucis mii de români, la Fântâna Albă, în nordul Bucovinei. Cadavrele celor care au încercat să se refugieze din teritoriul proaspăt ocupat de URSS au fost aruncate de soldații ruși în pădurile din zonă. Mai mult decât atât, potrivit unor mărturii, unii dintre supraviețuitori au fost torturați sau chiar îngropați de vii, scrie ȘtirileProTv.ro.

“E același stil (ca și la Fântâna Albă, în 1941). Acolo populația era pur și simplu terifiată de deportările care începuseră în Basarabia și Bucovina de Nord – lucrurile erau limpezi, și orice manifestare politică pro-românească a fost manipulată de autoritățile sovietice ca sa ducă exact unde a dus: la masacrarea românilor car se manifestau împotriva ocupației sovietice. Dar acest lucru nu s-a întâmplat doar în Basarabia noastră, ci peste tot unde au ajuns armatele sovietice în perioada 1939-1941”, a afirmat Cosmin Popa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel