Data publicării:

Masa de Paşti, un LUX pentru milioane de români. Cele mai mari preţuri din ultimii 18 ani

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels
Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels
Anul acesta avem cel mai scump Paşte din ultimii 18 de ani, iar pentru aproape 3 milioane de români masa de sărbători este un lux. 

În România, un milion de pensionari trăiesc cu 1.000 de lei/lună, iar 1,6 milioane de salariaţi au venituri de doar 1.524 de lei lunar.

Este ultima săptămână înainte de Paşte și românii ar trebui să fie în febra pregătirilor, doar că anul acesta lista de cumpărături este foarte scurtă pentru că scumpirile constante din ultima vreme fac ca acest Paşte să fie cel mai scump din ultimii 18 ani.

Ca să poată achita facturile mulţi au fost nevoiţi să cumpere mai puţin, mai ales că prețurile produselor alimentare au crescut în ultima perioadă.

Prețurile din piețe și magazine sunt în creștere cu minim 25%

Carnea de miel costă aproape dublu, pornind de la 40 de lei, iar  în unele pieţe  și magazine se vinde la 60 de lei kilogramul.

Şi preţul la tradiţionala pască atinge 75 de lei, cu 25%-30% mai mult ca anul trecut.

Cozonacul porneşte de la 60 de lei bucată, fiind şi el mai scump cu 30%.

Cartofii noi sunt deja 20 de lei kg, cu 36% mai mult.

Un litru de ulei se vinde în medie cu 10-14 lei, o creştere de 32%.

Prețul la roşii variază între 30-50 lei/kg,  în general creşterea fiind de 20%.

Un ou se vinde cu 80 de bani – 1 leu/bucata, cu 20% mai mult.

Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro-Consumatori, s-a arătat îngrijorat de preţurile practicate în ultima vreme, în special de carnea de miel, pe care 56% dintre români o consumă de Paşte, potrivit alba24.ro.

Acesta spune că avem de a face cu o ofertă controlată de marile lanţuri comerciale, scumpirile nefiind justificate într-o asemenea proporţie.

”Cu cât oferta va fi mai mare şi preţul va fi unul accesibil cererii şi accesibil puterii de cumpărare.

România are nevoie de spaţii special amenajate numite pieţe în care să se întâlnească producătorii cu consumatorii” a spus reprezentantul asociației de consumatori.

Un kilogram de roșii de la producător costă între 20 și 26 de lei

Preţul unui kilogram de tomate la producătorii din judeţ este între 20 şi 27 de lei, în funcţie de calitate şi calibru, potrivit reprezentanţilor producătorilor şi Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, citați de Agerpres.

Directorul adjunct al DAJ Olt, Mihaela Luminiţa Mareş, a declarat luni, pentru AGERPRES, că în prezent în judeţ sunt 75 de producători înscrişi în programul "Tomata" care au început recoltarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel