Data publicării:

Mărturiile voluntarilor români care luptă pe frontul din Ucraina, membrii ai grupării Getica. "Noțiunea modernă a mercenarului"

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Mărturiile voluntarilor români care luptă pe frontul din Ucraina, membrii ai grupării Getica / Foto: Captură video Antena 3 CNN
Mărturiile voluntarilor români care luptă pe frontul din Ucraina, membrii ai grupării Getica / Foto: Captură video Antena 3 CNN

Vezi în articol mărturiile voluntarilor români care luptă cu ruşii pe frontul din Ucraina.

Pe frontul din Ucraina există și câțiva români care luptă pe front împotriva rușilor. Aceștia fac parte din grupul de luptă românesc numit Getica și au ajuns acolo după ce au fost angajați de Armata Ucraineană pe bază de contract. Corespondenții Antena 3 CNN a vorbit cu câțiva dintre membrii grupării, dar nu a divulgat fețele sau numele acestora. 

Un bărbat supranumit "geto-dac", liderul militarilor români în Ucraina, a povestit cum aluat decizia de a merg în țara vecină pentru a lupta împotriva Rusiei.

"M-am trezit, mi-am făcut cafeaua, m-am așezat la calculator, am încărcat un site de știri. Am văzut un titlu imens că Rusia invadează Ucraina. Nu mai știu dacă mi-am scăpat cafeaua sau am continuat să beau. (...) Toți din Getica credem că Rusia o să continue să cucerească țărișoara asta. Nu cred că există unul care să aibă vreun dubiu. Am vrut să mă înrolez în primul an. La început eram un grup de străini. Am făcut niște cursuri tactice cu prietenii, colegii de breaslă și am intrat din diferite naționalități", a povestit acesta.

"Există șanse ca România să intre într-un conflict cu Rusia în viitorul apropiat"

Cât despre cum e să lupte împotriva rușilor, acesta a spus: "A fost o experiență de război. Nu am prea simțit sentimentul de a-mi apăra țara.  Armata română nu a avut misiuni de apărare a teritoriului național. Nu am simțit niciodată că lupt pentru țară cum simt acum când sunt aproape de România. Există șanse ca România să intre într-un conflict cu Rusia în viitorul apropiat".

Întrebat dacă este de fapt mercenar sau nu, acesta a declarat: "Este un termen controversat. Nu mă jignești. Avem aceleași drepturi, același salariu ca un militar ucrainean. Noțiunea modernă a mercenarului este Private Military Contractor, care înseamnă că ești un luptător cu un contract comercial, fără nicio apartenență, nu ești sub vreun steag, care efectiv luptă pentru bani, pentru solda lunară și îți faci treaba așa cum te-ai angajat prin contract".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel