Mărturia lui Dan Ciachir despre Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul: La acel moment, nu a scos un cuvânt. Nu era o smerenie contrafăcută, ci una autentică
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 08 oct, 15:39
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului
Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, care a murit astăzi.

Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a murit. În ultimele zile era internat la ATI în comă. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de condoleanţe (citește mai mult AICI).

Dan Ciachir, mărturii despre Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul

Dan Ciachir, scriitor și publicist, a făcut mărturii, în exclusivitate pentru DC News, despre cum l-a cunoscut pe Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul:

„Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul a fost Episcopul Vicar de la Cluj din 1998. Era un om de o smerenie luminoasă, autentică, iar activitatea lui s-a desfășurat pe plan social. A ajutat oameni săraci, a înființat cabinete medicale, iar înfăptuirea sa cea mai importantă este Centrul de Îngrijiri Paliative Sfântul Nectarie de sub egida Arhiepiscopiei de la Cluj. El are o carte frumoasă, compusă din 65 de meditații, intitulată „Experiența vieții cu Hristos“ în care vorbește de Duhul Bucuriei, de Duhul Sărbătorii și de subiecte evanghelice.

Îmi aduc aminte, sunt 7 ani de atunci, în octombrie 2013, la masă la Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei, unde se mai găseau câțiva episcopi. A doua zi era o aniversare e Eparhiei clujene. Trei ore, cât a durat masa, s-a discutat, iar Preasfințitul Vasile, cu privirea aceea expresivă, curată, nu a scos un cuvânt. Nu era o smerenie contrafăcută, ci una autentică. Aș zicea chiar organică, dar întru totul luminoasă.

G Ad:

Atunci când auzi că un om a trecut la cele veșnice, mai ales când e vorba de un cleric, de un ierarh, sigur că primul sentiment e cel de durere. Ei bine, când am citit, pentru că pe DC News am citit știrea că a trecut la cele veșnice Preasfințitul Vasile, care suferise un atac cerebral în urmă cu doi ani, dar se refăcuse, sentimentul a fost mai degrabă unul de melancolie și aș spune că mi-a venit în minte lumina din ochii săi. Nu durerea, ci nădejdea acestui drum spre Părintele Luminilor“, a conchis scriitorul și publicistul Dan Ciachir.

S-a născut în 30 decembrie 1948, în Cluj, într-o familie cu rădăcini în satul Mănăștur, actual cel mai mare cartier al Clujului

Preasfinţia Sa a văzut lumina zilei în 30 decembrie 1948, în oraşul Cluj, din părinţii Constantin şi Rozalia Flueraş, muncitori, familie ce îşi avea „rădăcini adânci” în satul Mănăştur (azi cartierul clujean cu acelaşi nume – Mănăştur).

A urmat şcoala generală în Mănăştur (1955-1962), Şcoala profesională „16 Februarie” din Cluj (1962-1965), la absolvirea ei angajându-se la Uzina „16 februarie”. În paralel a urmat cursurile serale la Liceul Nr. 12 din Cluj (1965-1971), unde a obţinut şi bacalaureatul.

În anul 1972 s-a înscris la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu (1972-1976), unde în 1976 a obţinut şi licenţă în Teologie, cu lucrarea: „Probleme sociale în scrierile Părinţilor Capadochieni”, la catedră de Bizantinologie, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Teodor Bodogae.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro