Data actualizării:
Data publicării:

Schulz vrea tandem cu Juncker la șefia UE

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Marele perdant al alegerilor pentru președinția Comisiei Europene, social-democratul Martin Schulz, îl sprijină pe Jean-Claude Juncker în tentativa sa de a fi viitorul șef al Executivului european, dar se autopropune în funcția de vicepreședinte.

"Trebuie să am această ambiție, de a deveni vicepreședinte al Comisiei Europene", a declarat, miercuri, la Bruxelles, noul lider al P&S din Parlamentul European. 

Schulz s-a adresat șefilor de stat și de guvern din UE, care săptămâna viitoare urmează să-l propună Parlamentului European pe succesorul lui Jose Manuel Barroso. "Nu trebuie să tergiversăm un proces, după ce alegătorii au votat", a spus germanul, citat de Die Zeit.

Fostul președinte al Parlamentului European vrea să formeze, "alături de Jean-Claude Juncker, un tandem". Asta este, probabil, și dorința lui Juncker, a apreciat Schulz.

Numirea în funcția de vicepreședinte ar implica faptul că Schulz va primi și un post de comisar european.

Perspectiva unui tandem cu Juncker ar putea fi spulberată chiar de către compatrioții lui Schulz. Partidul cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creștin Democrată, nu vrea ca Schulz să fie reprezentantul Germaniei în Executivul european.

"Schulz nu este o opțiune pentru funcția de comisar european, iar SPD (Partidul Social Democrat) are destule poziții ministeriale pentru o formațiune de 25%", spune fostul ministru de Interne Hans-Peter Friedrich, membru al partidului condus de Angela Merkel.

Mutare-surpriză la vârful UE în favoarea lui Juncker (PPE)

 

Deși foarte reținută imediat după rezultatul alegerilor europarlamentare din 25 mai, cancelarul Angela Merkel i-a declarat de mai multe ori public susținerea lui Jean-Claude Juncker, candidatul desemnat de PPE la președinția Comisiei Europene.

Anul acesta, în premieră, votul cetățenilor europeni ar trebui să influențeze alegerea viitorului președinte al brațului Executiv al UE, Comisia Europeană (CE). Conform Tratatului de la Lisabona (încheiat în 2007 și intrat în vigoare în 2009), șefii de stat și de guverne care formează Consiliul European (CoE) propun Parlamentului European un candidat pentru postul de șef al Comisiei Europene, "ţinând seama de alegerile pentru Parlamentul European şi după consultări corespunzătoare". În următoarea și ultima etapă, eurodeputații se pronunță prin vot în favoarea sau împotriva numelui înaintat de CoE.

În postura de "spitzenkandidat" se află acum luxemburghezul Jean-Claude Juncker, după ce formațiunea europeană care l-a desemnat drept candidat, PPE, a câștigat cele mai multe scaune în Parlamentul European.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel