Martin Schulz și Jean-Claude Juncker, mesaje tranșante cu privire la soarta Greciei după referendum
Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, și cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au transmis, marți, mesaje tranșante cu privire la rămânerea Greciei în Zona Euro, în urma referendumului de duminică.
Vezi și: Grecia, rezultate zdrobitoare la referendum. Două demisii după vot
Martin Schulz s-a declarat în favoarea menținerii Greciei în Zona Euro, după ce duminică a spus la un post de radio german că Atena ar putea fi nevoită să introducă o altă monedă dacă elenii vor respinge la referendum condițiile planului de acord propus de creditorii internaționali.
"Sunt în favoarea rămânerii Greciei în Zona Euro", a transmis Schulz într-o conferință de presă la Strasbourg.
"Cei care vor ca Zona Euro să se destrame se înșală. Opinia mea este că Grexit-ul nu poate fi scopul nostru", a continuat președintele PE.
Ca răspuns la întrebarea unui reporter, Schulz a spus că nu a cerut niciodată demisia premierului grec Alexis Tsipras: "Nu am cerut niciodată demisia domnului Tsipras sau a guvernului grec", a spus el.
Citește și: Premierul francez face un anunț încurajator pentru Grecia
Jean-Claude Juncker a declarat la rândul său că își dorește să evite o ieșire a Greciei din Zona Euro și că "este momentul să se revină la masa negocierilor", cu câteva ore înaintea unui summit crucial al Zonei Euro privind situația Atenei.
Șeful Comisiei Europene a făcut de asemenea apel la "găsirea unei soluții", în cadrul unui discurs susținut în Parlamentul European de la Strasbourg.
"Îmi doresc să evit un Grexit, sunt împotriva unui Grexit", a declarat Juncker, în prima sa luare de poziție publică după referendum. "Există unii în Uniunea Europeană care, deschis sau fără să o spună, își doresc ca Grecia să iasă din Zona Euro. Răspunsurile cele mai simple sunt deseori cele mai proaste", a continuat el, conform Agerpres.
În opinia președintelui Executivului comunitar, "Europa este o luptă permanentă pentru găsirea de compromisuri", iar Comisia "va face tot posibilul pentru ca negocierile să fie reluate, este momentul să revenim la masa negocierilor". "Vreau să ne reunim pentru a găsi o soluție", a insistat el, chiar dacă "nu vom găsi astăzi această soluție".
"Vom pregăti calea pentru găsirea unei soluții", a adăugat Juncker, care a dat asigurări că, la summitul convocat pentru marți, ora 16:00 GMT, la Bruxelles, îi va cere premierului grec Alexis Tsipras "o explicație" privind organizarea referendumului din 5 iulie.
Și asta pentru că, a precizat el, chestiunea asupra căreia grecii au fost chemați să-și exprime opinia "nu mai exista de mult timp". Propunerile creditorilor care au fost supuse la vot "erau depășite", a spus Juncker: "Ele erau vechi de peste opt zile și vizau un plan de ajutor care a expirat săptămâna trecută".
Vezi și: Vladimir Putin a vorbit la telefon cu Francois Hollande și Christine Lagarde: Ce au discutat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News