Marko Bela: Daca adoptăm măsuri de austeritate şi în 2011, înseamnă că anul 2010 a fost "ratat"
Liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, joi, la RFI România, că, dacă vor fi necesare noi măsuri de austeritate în anul 2011, atunci înseamnă că anul 2010 a fost "ratat".
"Măsurile care au fost luate în 2010, după părerea mea, în general au fost corecte. Bineînţeles că tot timpul am avut discuţii privind protecţia socială. La urma urmei, cred că s-a ajuns la nişte măsuri prin care am reuşit să asigurăm o protecţie minimală celor nevoiaşi şi aici a avut un rol destul de mare inclusiv UDMR", a declarat Marko Bela la RFI.
El a adăugat că, dacă ar face un inventar al acestor măsuri, ar zice că "totuşi au existat destul de multe ezitări", guvernanţii nefiind de fiecare dată destul de operativi.
"În astfel de cazuri, măsurile trebuie să fie luate cât mai repede şi cât mai ferm, dacă eşti convins că este nevoie de ele. Deci, reproşul meu s-ar referi la aceste ezitări. Pe de altă parte, foarte puţin ne-am ocupat anul acesta de problema investiţiilor şi a stimulării economiei. Avem o anumită întârziere din acest punct de vedere. Măsuri care să stimuleze economia şi întreprinzătorii. În astfel de situaţii, numai prin măsuri de restricţie nu poţi obţine rezultate", a afirmat liderul UDMR.
Vicepremierul a mai spus că, dacă măsurile luate în anul 2010 au fost corecte, atunci n-ar trebui să fie nevoie de noi măsuri de austeritate în anul 2011, informează Mediafax
"Dacă totuşi ar fi nevoie de aşa ceva, eu cred că acest lucru ar însemna că am ratat anul 2010. Eu sunt convins că nu vom avea nevoie de noi restricţii în cazul veniturilor, salariilor, pensiilor, în anul 2011 şi UDMR nici nu-şi mai poate asuma astfel de măsuri. Acest lucru ar însemna că am acţionat greşit în 2010", a adăugat el.
Referindu-se la discuţiile privind un eventual guvern PNL-PSD-UDMR, Marko Bela a declarat că, în acest moment, nimeni nu a reuşit să-i demonstreze că într-o altă formulă de guvernare ar putea face altfel decât în această coaliţie şi că există o alternativă clară, fermă faţă de direcţia aleasă de actualul Guvern.
"Şi atunci trebuie să-mi pun întrebarea de ce să se speculeze sau de ce să speculăm un alt Guvern sau o altă coaliţie? În plus, trebuie să subliniez că, în acest moment, relaţiile noastre cu PNL şi cu PSD sunt încărcate cu problema legii educaţiei. Ei nu numai că nu ne-au ajutat în privinţa dispoziţiilor privind drepturile minorităţilor, dar tot timpul au încercat să blocheze aceste dispoziţii", a precizat Marko Bela.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News