Alegeri parlamentare 2016:Marko Bela, atac la Cioloș
Senatorul Marko Bela a declarat luni, la Târgu Mureş, la lansarea candidaţilor Uniunii pentru alegerile parlamentare, că Platforma #România 100, lansată de premierul Dacian Cioloş, nu atinge în cele 100 de puncte chestiunea interetnică sau relaţiile interetnice.
Justiţia îşi face treaba, Procuratura îşi face treaba. În acest moment aş dori să pun întrebarea, înaintea alegerilor parlamentare: ceilalţi care se pregătesc atât de mult pentru alegeri partidele politice, guvernul, prim-ministrul tehnocrat care are de fapt interese politice şi a anunţat 100 de puncte - desigur, în cele 100 de puncte nu figurează maghiarii, chestiunile etnice nu figurează - preşedintele ţării, care are şi el ceva de-a face cu problemele minorităţilor, îşi fac ei treaba? Îşi asumă responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în această ţară? Îşi asumă responsabilitatea pentru una dintre cele mai importante probleme aici, în regiune, chiar dacă nu are loc între cele 100 de puncte? Şi vorbesc aici despre chestiunea interetnică, despre relaţiile interetnice. Îşi asumă responsabilitatea prim-ministrul, preşedintele, politicienii români?', a arătat Marko Bela, potrivit traducerii oficiale, citată de Agerpres.
Marko Bela a reiterat că UDMR şi comunitatea maghiară din România au contribuit decisiv la faptul că această ţară a intrat în NATO şi în Uniunea Europeană, iar preşedintele, premierul şi politicienii trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru una dintre cele mai importante probleme - relaţia româno-maghiară.
După ce această ţară a intrat în UE în 2007 - şi nu stăm ca celelalte ţări care nu au intrat încă - cineva acceptă responsabilitatea pentru acest proces pe care noi l-am făcut timp de 27 de ani, îşi va asuma cineva responsabilitatea? Să ne întoarcem în 1990 când, pentru o singură şcoală în limba maghiară, s-a dat o luptă atât de aprigă şi nu am reuşit să creăm acea şcoală.
În 2002-2003 s-a creat liceul Bolyai Farkas. Dacă astăzi s-ar face, s-ar considera o ilegalitate acest lucru. Însă liderul politic este lider politic, prim-ministrul este prim-ministru şi preşedintele ţării este preşedinte, preşedintele unui partid este preşedinte, un senator este senator şi un deputat e deputat pentru ca să fie responsabili pentru toate ce se întâmplă în această ţară, să-şi asume responsabilitatea pentru una dintre cele mai importante probleme, care este relaţia interetnică româno-maghiară în această ţară. Existenţa a 1,3 milioane de oameni nu poate fi negată, a susţinut Marko Bela, făcând aluzie la recentul dosar al DNA referitor la înfiinţarea Liceului Teologic Romano Catolic de la Târgu Mureş.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News