Data publicării:
Marius Tudor, consilier în PE: Nepăsare, ignoranță și rasism. Realitatea pe care o trăiesc foarte mulți romi, nu cea din știrile cu palate, aur și bogății
Astăzi, 16 mai, este marcată Ziua Rezistenței Romilor. Marius Tudor, consilier politic în Parlamentul European, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre principalele probleme cu care se confruntă romii.
Marius Tudor, consilier politic în Parlamentul European, a declarat în exclusivitate pentru DC NEWS că peste 80% dintre romi trăiesc în sărăcie lucie și excluziune socială, iar 40,79 % din copiii romi nu au acces la grădiniţă. Sunt doar câteva dintre problemele reale cu care se confruntă romii zi de zi, discriminarea acestei comunității fiind la fel de prezentă și în ziua de astăzi. Care este rezolvarea și cum poate fi relizată incluziunea socială a romilor, aflați în interviul de mai jos.
DC NEWS: Cu ce probleme se confrunta în prezent romii?
"România nu are o problemă a romilor, ci o problemă care ține pur și simplu de nepăsare, de ignoranță și rasism. Etnicizarea problemei și transformarea comunității de romi în grup vulnerabil, pentru că așa au zis unii că e bine, inclusiv reprezentanți ai acestei comunități, au consumat prea mult timp și au întreținut sărăcia din comunități, când problema era în altă parte. Rasismul, ura împotriva romilor, este adevărata problemă, mai ales rasismul instituționalizat, care a îngenuncheat această comunitatea, o comunitatea care dă semne că nu poate să se mai ridice, de parcă ar avea pus, intenționat, un picior pe cap.
România are, conform datelor societății civile și ale instituțiilor europene, peste 2 milioane de romi. Peste 80% trăiesc în sărăcie lucie și excluziune socială .De exemplu, în România, 40,79 % din copiii romi nu au acces la grădiniţă, iar aproape 47 % dintre romi sunt discriminaţi în ceea ce priveşte accesul la servicii de sănătate şi la servicii de dezvoltare timpurie a copiilor, datorită apartenenţei etnice. Unul din trei romi nu are acces la apă potabilă, iar fiecare al treilea copil de etnie romă merge la culcare, flămând.
Comunități întregi de oameni care trăiesc printre gunoaie, șobolani și câini vagabonzi, care culeg fier vechi și bidoane ca să aibă ce pune pe masă. Copii care nu au văzut sau gustat vreodată o ciocolată, o înghețată, care trăiesc în case din resturi de cartoane, nailoane sau lemne și care nu au nicio vină că s-au născut romi într-o societate cu mulți oameni care nu au învățat să fie buni, așa cum ne îndeamnă Iisus Hristos, și care se cred superiori altora doar pentru că au avut norocul să se nască cu pielea albă.
Aceasta este crunta realitate pe care o trăiesc mulți, foarte mulți romi, nu cea din știrile cu palate, aur și bogății ale unora, puțini, foarte puțini, dar care fac audiență. E crud, e trist că între promovarea unui copil rom crescut din cerșit, dar care merge la școală și are rezultate foarte bune și un bombardier cu lanțuri la gât, mulți jurnaliști aleg bombardierul.", a declarat Marius Tudor.
DC NEWS: Este discriminarea la fel de prezenta în societatea românească?
"Da, este prezentă, din păcate, în toate domeniile vieții publice și de la cea mai fragedă vârsta, atunci când un părinte care vrea să-și astâmpere copilul năzdrăvan îi spune că dacă nu e cuminte îl dă la țigani, până la primari rasiști care, de exemplu, opresc orice fel de utilitate publică, fix, la intrarea în comunitatea de romi. E drept că nu sunt tot timpul așa, devin oameni buni și le plac romii, mai ales, la alegeri. Da, discriminarea este una din cauzele majore ale excluziunii și marginalizării multor comunități. Discriminarea oprește mulți copii din visul, din drumul către o viață mai bună și, din păcate, de multe ori, distruge vieți.", a spus Marius Tudor.
DC NEWS: Care ar fi rezolvarea?
"Sufletește, omenește ar fi ca noi toți, și romi și ne-romi, dar mai ales decidenții politici, în mâna cărora e și soarta romilor cu nevoi, să ne iubim aproapele ca pe noi înșine și să nu mai îi tratăm pe ceilalți așa cum nouă nu ne-ar plăcea să fim tratați. Și mai omenesc ar fi să nu mai interzicem unora ce noi nici nu am concepe să ni se interzică, cum ar fi dreptul la o viață decentă, cu acces la utilități de bază ca apa sau curentul electric.
Practic, în Septembrie 2020 am dezvoltat la nivelul Parlamentului European, alături de domnul europarlamentar Romeo Franz, prima rezoluție din istoria Uniunii Europene care cere o lege pentru egalitatea, incluziunea și participarea romilor în toate domeniile vieții publice.Rezoluția a fost votată de 545 de eurodeputați, adică peste 80% din numărul membrilor Parlamentului European, o majoritate covârșitoare. Rezoluția pune în centrul său și combaterea atitudinilor negative despre romi și m-am bucurat să constat că după adoptarea sa, în ianuarie 2021, Parlamentul României a adoptat legea care pedepsește ura împotriva romilor de la 3 luni până la 10 ani de închisoare. Aceasta ar fi parte din soluția pentru combaterea rasismului, a discriminării, iar legea trebuie implementată.
Pe de altă parte, pentru acces la servicii și utilități publice, pentru îmbunătățirea situației, la nivel general, e nevoie de acțiune pe termen lung prin implementarea Strategiei Naționale pentru Romi, cu buget dedicat de la stat, de către autoritățile publice locale în componența cărora se află comunitățile marginalizate de romi. E nevoie de indicatori de măsurare a progresului, a succesului și de un mecanism robust de monitorizare și verificare a cheltuirii banului public. Lucrul acesta nu s-a întâmplat deloc, însă se poate întâmpla dacă la nivelul Uniunii Europene, legea pe care am cerut-o prin rezoluția adoptata în Septembrie 2020 va deveni realitate. Și eu cred că va deveni, pentru că anul acesta începem dezvoltarea textului legislativ în Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European, iar eu sper că în 2022 Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene vor adopta legea.", a explicat Marius Tudor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News