Data publicării:

Mario Monti, acuzat la Berlin că are o imagine nedemocratică a Europei

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Premierul italian Mario Monti, într-un interviu acordat revistei Der Spiegel, a făcut un apel către liderii din zona euro să acționeze cu un grad mai mare de independență față de parlamentele naționale, dar și pentru reducerea costurilor de finanţare ale statelor aflate în dificultate, precum Spania şi Italia, în concordanţă cu declaraţiile publice de săptămâna trecută, transmite Bloomberg.

Mario Monti a făcut aceste declarații în contextul în care Roma se luptă pentru finanţarea datoriilor suverane prin mecanismele de salvare instituite de UE.

În replică, politicienii germani reacţionează la unison, afirmând că Monti ar avea o imagine "nedemocratică" a Europei, scrie RFI.

Vicepreşedintele grupului parlamentar social-democrat, Joachim Poss, a apreciat că Italia "şi-a pierdut înţelegerea faţă de noţiunea de Parlament în anii Berlusconi", în timp ce liberalul Frank Schaeffler crede că Monti "vrea să-şi rezolve problema datoriilor cu banii nemţilor şi împachetează intenţia în lirică europeană".

Liderul grupului conservatorilor, Michael Grosse-Boehmer,  spune că legitimarea democratică şi controlul Parlamentului sunt vitale în contextul crizei europene.

Premierul Italiei a avertizat în interviul citat asupra riscului dezbinării Europei din cauza crizei euro, subliniind că "Guvernele trebuie să respecte deciziile Parlamentelor, dar în acelaşi timp, trebuie să şi educe Legislativele", în situaţii limită.

Italia ajută practic Germania să se împrumute la dobânzi mici, a mai susținut Mario Monti pentru Der Spiegel.

"Randamentele ridicate pe care trebuie să le plătească acum Italia subvenţionează dobânzile mici ale Germaniei. Fără aceste riscuri, randamentul obligaţiunilor guvernamentale germane ar fi ceva mai ridicat", a spus liderul de la Roma.

Bundestagul se opune, în prezent, împrumuturilor directe din Mecanismul Permanent de Stabilitate şi insistă asupra pachetelor de salvare acordate în schimbul monitorizării stricte a respectării condiţiilor impuse.

Totodată, cancelarul austriac Werner Faymann susține că există posibilitatea ca Angela Merkel să-și modifice poziţia faţă de acest mecanism, întrucât Europa şi euro îi sunt mult prea importante cancelarului german, care și-a schimbat cursul politicii sale de ficare dată când s-a ajuns la ”ultima soluție”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel