Marinika Tepic, liderul opoziţiei sârbe, a intrat în greva foamei. Sănătatea ei ar fi în pericol. "Încerc să nu mă gândesc prea mult la moarte"
Marinika Tepic, liderul opoziţiei din Serbia, a decis să intre în greva foamei, ca modalitate de a denunţa fraudele de la alegerile legislative din 17 decembrie. Conform partidului, viaţa ei ar fi în pericol, însă Tepic spune că "încerc să nu mă gândesc prea mult la moarte".
Tepic cere anularea votului, iar pentru a-şi întări poziţia a intrat, alături de alţi şase deputaţi, în greva foamei.
Sâmbătă, partidul din care face parte Tepic a declarat că viaţa acesteia este în pericol şi că trebuie să i se facă zilnic perfuzii. "Încerc să nu mă gândesc la asta (la moarte). Nu o văd ca pe un sacrificiu, ci ca pe o luptă şi o modalitate de a mă menţine în viaţă”, spune femeia de 49 de ani, citată de protv.md.
Aceasta mai spune şi că "medicii încearcă să mă ţină în viaţă cât mai mult timp posibil, pentru că nu am nicio intenţie de a renunţa până când aceste alegeri fraudate nu vor fi anulate, până când vor recunoaşte că a existat o fraudă electorală şi până când voinţa poporului va fi apărată".
Cine este Marinika Tepic
Tepic este fost jurnalist şi, actualmente, unul dintre vicepreşedinţii SSP (Partidul Libertăţii şi Justiţiei), principalul partid de opoziţie la formaţiunea SNS a lui Aleksandar Vucic. Marinika Tepic s-a născut în Pancevo, dintr-o familie de etnie română, a absolvit Universitatea din Belgrad în 1995, şi a lucrat mai întâi ca profesor de şcoală elementară. În 2008, aceasta a intrat în politică ca membru al Ligii Social-Democraţilor din Voivodina.
Proteste cu mii de oameni la Belgrad
Mii de oameni s-au adunat duminică în centrul Belgradului pentru a cere anularea alegerilor parlamentare şi locale din urmă cu o săptămână despre care observatorii internaţionali au spus că au fost incorecte.
Protestatarii au spart geamurile la principala intrare a primăriei din Belgrad, înainte ca poliţia să folosească sprayuri cu piper pentru a-i dispersa în jurul orei locale 22.00 (21.00 GMT).
Ivica Ivkovic, şeful administraţiei poliţiei, a spus că doi dintre cei opt poliţişti răniţi au suferit răni grave.
"Vom continua să depunem eforturi pentru a menţine pacea şi ordinea şi ne aşteptăm să vedem mai multe arestări în legătură cu protestele de noaptea trecută", a spus Ivkovic în cadrul unei conferinţe de presă.
Partidele de opoziţie au acuzat poliţia de utilizare excesivă a forţei, iar pe reţelele sociale au fost postate înregistrări cu poliţişti care băteau oameni pe străzile din apropiere de primărie.
Premierul la final de mandat Ana Brnabic a mulţumit serviciului secret rus pentru furnizarea de informaţii privind activităţile plănuite ale opoziţiei. "Acest lucru nu va fi popular în Vest", a spus Brnabic, din partea Partidului progresist sârb (SNS), la putere în Serbia, la o emisiune de televiziune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News