Marine Le Pen, singură împotriva tuturor. Macron e susținut de toți candidații importanți care au pierdut în primul tur
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Președintele francez Emmanuel Macron a primit duminică sprijinul candidaților învinși (socialiști, comuniști, verzi și conservatori) în lupta sa electorală din turul doi, de la sfârșitul acestei luni, împotriva liderului de extremă dreapta Marine Le Pen. Singura ei susținere a venit de la provocatorul ei de dreapta, Éric Zemmour.

Într-un impuls pentru președinte, candidatul Partidului Comunist, Fabien Roussel, socialistul Anne Hidalgo, Yannick Jadot de la Verzi și Valérie Pécresse de la Les Républicains, au spus că îl vor vota pentru a preveni venirea la putere a liderului de extremă dreapta.

„Pentru ca Franța să nu cadă în ura tuturor împotriva tuturor, vă invit solemn să votați pe 24 aprilie împotriva extremei drepte a lui Marine Le Pen”, a spus Hidalgo.

Pécresse a avertizat despre „consecințele dezastruoase” dacă Macron nu câștigă turul.

Într-un sondaj exit-poll realizat de Ipsos & Sopra Steria pentru France 24, Macron a obținut 27,6% din voturi în primul tur al alegerilor, față de 23,0% a lui Le Pen.

Candidatul francez de stânga dur Jean-Luc Mélenchon le-a cerut pur și simplu susținătorilor săi să nu voteze pentru Le Pen în al doilea tur.

„Știm pentru cine nu vom vota niciodată... nu ar trebui să o susțineți pe Le Pen... nu trebuie să existe un singur vot pentru Le Pen în al doilea tur”, a spus Mélenchon într-un discurs adresat susținătorilor săi duminică.

Singurul sprijin al lui Le Pen vine tot de la extrema dreaptă

Dar Le Pen se poate baza pe sprijinul candidatului de extremă-dreapta, Éric Zemmour, care le-a cerut duminică seara susținătorilor săi să o voteze, în ciuda „dezacordurilor” dintre cei doi.

„Îmi invit alegătorii să voteze pentru Marine Le Pen”, a spus liderul partidului „Reconquista”, care a fost eliminat în primul tur, acumulând aproximativ 7% din voturi. 

„Am dezacorduri cu Marine Le Pen”, dar ea se confruntă cu „un bărbat care a adus 2 milioane de imigranți” în Franța, a mai transmis acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel