Data publicării:
Macron a câștigat primul tur în fața lui Marine Le Pen. Rezultate prezidențiale 2022, turul 1 - primele procente
S-a aflat câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale 2022 din Franța. Preşedintele în funcţie, Emmanuel Macron, şi candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen s-au calificat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa, ce va avea loc pe 24 aprilie, conform primelor estimări la ieşirea de la urne.
Duminică, 10 aprilie 2022, s-a desfășurat primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța.
Emmanuel Macron se află în fața lui Marine Le Pen, potrivit estimărilor inițiale
Emmanuel Macron și Marine Le Pen s-au calificat în turul doi al alegerilor prezidențiale cu 28,6%, respectiv 24,4%, potrivit estimărilor Ifop-Fiducial.
De asemenea, o altă estimare îi dă astfel pe cei doi: Emmanuel Macron (28,1%) și Marine Le Pen (23,3%). Este o estimare făcută de Ipsos-Sopra Steria pentru France Télévisions, Radio France, France 24-RFI-MCD, Public Sénat- Adunarea Națională a LCP și Le Parisien-Aujourd'hui din Franța.
Absenteismul la vot a fost puternic, între 26,2% şi 29,1%, ilustrând neîncrederea tot mai mare a francezilor în clasa politică. În 2017, rata absenteismului a fost de 22,2%. Marine Le Pen, care a fost învinsă de Emmanuel Macron în 2017, nu a părut niciodată atât de aproape de victorie, conform sondajelor preelectorale, care o dau perdantă la o foarte mică diferenţă, în marja de eroare, notează AFP.
Iată procentele celorlalți candidați:
J.-L. Mélenchon - 20,10%
E. Zemmour - 7,2%
V. Pécresse - 5%
Y. Jadot - 4,40%
J. LassalleRes - 3,30%
F. Roussel - 2,70%
N. Dupont-Aignan - 2,30%
A. Hidalgo - 2,10%
N. Arthaud - 0,80%
P. Poutou - 0,70%
În total, 12 candidaţi s-au prezentat în primul tur de scrutin
Macron a votat împreună cu soţia sa, Brigitte, în staţiunea litorală Le Touquet-Paris-Plage, în nordul ţării, unde a fost întâmpinat la secţia de votare de o mulţime de suporteri. Marine Le Pen a votat la Hénin-Beaumont, lângă Lille.
Principalul contracandidat al preşedintelui în exerciţiu Emmanuel Macron a fost Marine Le Pen, de extremă dreapta. În total, 12 candidaţi s-au prezentat în primul tur de scrutin. Pe lista candidaţilor s-au mai aflat, printre alţii, Valérie Pécresse (Republicanii), umăr la umăr la circa 9% cu candidatul de extremă dreaptă Eric Zemmour, ecologistul Yannick Jadot, comunistul Fabien Roussel, Nicolas Dupont-Aignan (Debout la France), Philippe Poutou (NPA), Nathalie Arthaud (Lupta muncitorească, LO).
Campania electorală din Franţa a avut un început lent şi a fost umbrită de războiul din Ucraina. Aproape niciun subiect nu a rezonat cu alegătorii, iar mulţi candidaţi au fost percepuţi ca fiind slabi, ceea ce a sporit temerile legate de o prezenţă scăzută la vot. Sondajele au prognozat recent că până la 30% ar putea să nu voteze, potrivit DPA.
Preşedintele francez are puteri extinse şi deţine funcţia timp de cinci ani. El este mai puternic decât prim-ministrul pe care îl numeşte şi are o influenţă decisivă asupra cursului ţării.
Rezultatul alegerilor prezintă, de asemenea, un interes considerabil pentru întreaga Europă. Macron, politician liberal de centru, este văzut ca un partener mult mai confortabil şi mai de încredere decât Le Pen sau Melenchon, cu care este greu de imaginat o cooperare strânsă din cauza poziţiilor lor uneori radicale.
Secţiile de votare din Franţa au fost deschise până la ora locală 19.00, iar în unele locuri până la ora 20.00. Din cauza diferenţei de fus orar, votul a avut loc deja sâmbătă în unele teritorii franceze de peste mări, de exemplu în Caraibe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News