Data actualizării:
Data publicării:

Marine Le Pen - Emmanuel Macron. Prezidențiale 2022: Controversă la alegerile din Franța cu difuzarea rezultatelor

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Alegeri Franța 2022
Alegeri Franța 2022
Mister la alegerile din Franța!

Va trebui să aveți răbdare și să așteptați ora 20:00, ora Franței, adică ora 21.00, ora României, pentru a afla primele rezultate la alegerile prezidențiale deoarece orice difuzare a rezultatelor înainte de ora 20:00 este interzisă prin lege. Iată ce spune articolul L52-2 din codul electoral: Niciun rezultat al alegerilor, parțial sau definitiv, nu poate fi comunicat publicului, prin orice mijloace, înainte de închiderea ultimei secții de votare de pe teritoriul metropolitan. Respectarea acestor reguli este controlată de Consiliul Superior al Audiovizualului și de Comisia de votare.

Cu toate acestea, legea nu se respectă. Rezultatele de tip exit-poll se dau în site-uri franceze din Belgia, unde nu intervine legea franceză.

Președintele este ales cu majoritatea absolută a voturilor exprimate. Dacă acest lucru nu este obținut în prima rundă a scrutinului, o a doua rundă va avea loc în a paisprezecea zi următoare. Numai cei doi candidați care, după caz, după retragerea candidaților mai favorizați, se întâmplă să fi primit cel mai mare număr de voturi în primul tur, pot candida.

Rezultatele scrutinului sunt proclamate de Consiliul constituțional, judecătorul electoral, care asigură regularitatea alegerilor și examinează plângerile.

Conform legii 25 aprilie 2016, secțiile de votare sunt, în principiu, deschise duminica la 08.00 și închise la 19.00. Cu toate acestea, birourile anumitor municipalități pot, prin decizia prefectului, să se deschidă mai devreme sau să închidă cel târziu la ora 20:00. Voturile anticipate au loc în special în străinătate (uneori sâmbăta) sau la secțiile de votare din străinătate, în timp ce cele mai mari municipalități votează în cea mai mare parte duminica până la ora 20:00.

Principalii doi candidaţi la alegerilor prezidenţiale din Franţa - actualul şef al statului, centristul Emmanuel Macron, şi politician de extremă-dreapta Marine Le Pen - au votat în primul tur de scrutin, ce are loc duminică, relatează dpa.

Macron a votat împreună cu soţia sa, Brigitte, în staţiunea litorală Le Touquet-Paris-Plage, în nordul ţării, unde a fost întâmpinat la secţia de votare de o mulţime de suporteri.

Marine Le Pen a votat la Hénin-Beaumont, lângă Lille. Sondajele o plasează în urma lui Macron, însă decalajul s-a redus în ultimele săptămâni.

La mijlocul zilei, rata de participare era de 25,48%, cu trei puncte procentuale sub cea din 2017 (28,54%), potrivit cifrelor Ministerului de Interne.

Totuşi, participarea o depăşea cu patru puncte pe cea consemnată la aceeaşi oră pe 21 aprilie 2002 (21,39%), când s-a înregistrat recordul de absenteism la un prim tur al prezidenţialelor.

Dacă previziunile se vor confirma şi niciunul din cei 12 candidaţi nu va obţine o majoritate absolută, primii doi clasaţi se vor confrunta în turul decisiv pe 24 aprilie.

Primele estimări bazate pe sondajele la ieşirea de la urne vor fi publicate după închiderea ultimelor secţii de votare, la ora locală 20.00.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel