Marina germană a efectuat un tranzit rar prin Strâmtoarea Taiwan. China, deranjată: Ne opunem ferm provocărilor
Află în articol mai multe despre tranzitul marinei germane prin Strâmtoarea Taiwan.
Două nave militare germane au navigat vineri prin Strâmtoarea Taiwan, în primul tranzit de acest fel din ultimele două decenii, demonstrând hotărârea Berlinului de a rămâne alături de aliații occidentali într-un moment de tensiuni crescute între Taipei și Beijing.
China, care revendică Taiwanul guvernat în mod democratic ca fiind al său, afirmă că este singura care exercită suveranitatea și jurisdicția asupra strâmtorii. Atât Statele Unite, cât și Taiwanul spun că strâmtoarea - o rută comercială majoră prin care trec aproximativ jumătate din navele de containere din lume - este o cale navigabilă internațională.
Vorbind la Berlin, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că poate confirma trecerea fregatei „Baden-Württemberg” și a navei de aprovizionare Frankfurt am Main.
„Apele internaționale sunt ape internaționale. Este cea mai scurtă și, date fiind condițiile meteorologice, cea mai sigură rută. Așa că trecem prin ea”, a spus el.
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că, începând de vineri dimineață, două nave militare germane au traversat Strâmtoarea Taiwan în direcția sud.
Monitorizare din partea Taiwanului
Forțele din Taiwan au monitorizat și situația este „normală”, a declarat Ministerul într-o scurtă declarație.
O sursă din domeniul securității familiarizată cu situația a declarat că navele vor părăsi probabil complet Strâmtoarea sâmbătă.
O a doua sursă din același domeniu, care a vorbit la fel ca prima sub protecția anonimatului, a declarat că trecerea a fost o declarație „tare și clară” a Berlinului că este alături de aliații săi pentru a respecta normele internaționale.
Vorbind la Beijing înainte ca tranzitul să fie confirmat, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că a condamnat scuzele pentru încălcarea suveranității Chinei.
„Ne opunem ferm provocărilor și punerii în pericol a suveranității și securității Chinei sub stindardul 'libertății de navigație' ”, a declarat Mao Ning la o conferință de presă obișnuită.
Notificarea statelor
Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a declarat vineri că Germania nu este obligată să notifice alte state cu privire la orice astfel de mișcare.
„În conformitate cu dreptul maritim internațional, este destul de normal să nu fie necesară nicio notificare în apele internaționale și să puteți naviga liber prin acestea”, a declarat purtătorul de cuvânt în cadrul unei conferințe de presă periodice la Berlin.
Navele de război americane navighează prin Strâmtoare aproximativ o dată la două luni, atrăgând furia Beijingului, iar unii aliați ai SUA, precum Canada și Marea Britanie, au făcut, de asemenea, tranzite ocazionale.
China, care nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său, a intensificat în ultimii cinci ani activitățile militare în jurul insulei, inclusiv organizarea de jocuri de război.
Guvernul Taiwanului respinge pretențiile de suveranitate ale Chinei și afirmă că numai locuitorii insulei își pot decide viitorul, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News