Marilen Pirtea, propunere împotriva VIOLENȚELOR: Cetățeanul are acest DREPT!
Marilen Pirtea (vicepreședinte al Camerei Deputaților) consideră că este momentul pentru o întărire a legislației pentru o mai bună protecție a cetățenilor în fața creșterii violențelor.
„Este momentul pentru întărirea legislației, pentru o protecție mai bună a persoanelor în fața violențelor în creștere, în special a celor ce apar în gospodăriile oamenilor. După ce ieri am lansat public propunerea de a dezbate creșteri ale pedepselor și amenzilor, în cazul infracțiunilor cu violență, împotriva persoanelor și bunurilor, produse mai ales noaptea, am primit mai multe reacții de susținere și de completare a acestei propuneri, care confirmă un interes crescut pentru această intervenție rapidă”, afirmă vicepreședintele Camerei Deputaților, liberalul Marilen Pirtea.
„Cetățeanul are dreptul să își apere viața și proprietatea, iar legea trebuie să fie în mod limpede de partea lui, fără nuanțe de interpretare. Pentru toți cetățenii, inclusiv pentru infractori, trebuie să se înțeleagă limpede din textul legii că nimeni au are ce să caute pe proprietatea altuia, pe niciun perimetru sau spațiu privat, în condominii sau curți ale caselor de locuit”, completează vicepreședintele Camerei Deputaților, liberalul Marilen Pirtea.
„Argumentele mele pentru o foarte fermă intervenție, pentru întărirea legislației:
- Succesiunea crizelor: este cunoscut efectul de succesiune al crizelor. După criza epidemiologică prin care trece întreaga lume, se poate prevedea chiar și un posibil recul socio-economic. Sunt cunoscute în istorie mai multe situații în care, după crizele sanitare, au urmat crize politice sau economice, eventual chiar intrarea într-o penurie de hrană și multiplicarea actelor antisociale, comise în mod atroce, cu vărsare de sânge. Astfel, avem motive suficiente și chiar presante pentru a susține creșterea urgentă a pedepselor și amenzilor, pentru întărirea legii, pentru a evita să ajungem într-o cascadă a violenței și crimelor.
- Pachetul de măsuri anti-criminalitate: acest pachet de măsuri completează, practic, măsurile economice post-pandemie, sau cele pentru îmbunătățirea sistemului sanitar, intervenind în direcția prevenirii unei eventuale creșteri a fenomenului infracțional și a criminalității.
- Protejarea calității vieții: viața cetățenilor este legată și de gradul de siguranță asigurat într-o societate, iar o legislație mai fermă corelează direct cu o calitate mai bună de ansamblu a vieții.
- Susținerea forțelor de ordine: e periculos să alunecăm în capcana unei idei fixe, aceea legată de faptul că poliția poate fi peste tot, este o naivitate să credem că forțele de ordine sunt omniprezente. Fără susținerea populației, acordată polițiștilor sau jandarmilor, sentimentul de siguranță nu se va ameliora.
- Securitatea fiecărui cetățean și a țării, ca întreg: De multe ori, mai ales în cazul tâlhăriilor cu violență, până la sosirea echipajelor de poliție sunt deja comise actele de crimă, violurile ori jafurile. Majoritatea cetățenilor onești trăiesc cu impresia că nu vor ajunge să treacă prin „ghinionul” întâlnirii cu o un infractor, mai ales în casa lor. Până când nu devin victime, oamenii sunt foarte puțin înclinați spre a se proteja în fața risurilor potențiale. Din această cauză, avem nevoie ca normele din lege să fie mai aspre, iar legiuitorii, indiferent de partid, să înțeleagă nevoia de a majora rapid pedepsele și amenzile, pentru că este în joc securitatea fiecărui cetățean, ca și siguranța țării, ca întreg.
- Un viitor mai bun depinde de siguranța publică: ne dorim cu toții o țară cu un nivel foarte bun al siguranței publice, care garantează apoi și atractivitatea turismului, dar și o bună dezvoltare a comerțului și serviciilor, ca și menținerea unei stări de spirit mai bune, într-o societate în care copiii cresc în siguranță”, subliniază, de asemenea, deputatul liberal Marilen Pirtea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News